Μήνυμα στους ευρωπαίους ομολόγους του στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) να μην γίνουν εκπτώσεις προς την Τουρκία στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμφωνίας για το προσφυγικό, έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου του ΕΛΚ ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι επισήμανε τις δραματικές συνέπειες που είχε το κλείσιμο της βαλκανικής οδού για την Ελλάδα και ότι ναι μεν καλωσορίζει μια συμφωνία με την Τουρκία, αρκεί, όπως είπε, να μη γίνονται εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Αναλυτικά η δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για τις δραματικές συνέπειες που είχε για την Ελλάδα το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου, το γεγονός ότι 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, πολλοί σε άθλιες συνθήκες στην Ειδομένη.

Επανέλαβα την εξαρχής στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στη διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, ως ενός ύστατου μέτρου για να ανασχεθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.

Επισήμανα, όμως, ότι η συμφωνία αυτή έχει πολύπλοκα και σύνθετα στοιχεία. Απαιτεί μεγάλη επιχειρησιακή επάρκεια από τις ελληνικές Αρχές, αλλά και σημαντική στήριξη από την Ευρώπη, προκειμένου να υλοποιηθεί.

Επισήμανα, επίσης, την ανάγκη να μην ατονήσει ο υφιστάμενος μηχανισμός μετεγκατάστασης, ώστε να μπορέσουν οι πρόσφυγες - οι οποίοι, σήμερα, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας - να μετακινηθούν, να μετεγκατασταθούν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, ως προς τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας επισήμανα, για άλλη μια φορά, ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ε.Ε. είναι ευπρόσδεκτη. Αρκεί, να μη γίνονται εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σε μήνυμά του άλλωστε στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι έκανε αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για έντονο διάλογο με τον Βίκτορ Ορμπάν, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, ο οποίος έχει ανακοινώσει δημοψήφισμα στη χώρα του για τις ποσοστώσεις των προσφύγων.