Στη συμφωνία της ΕΕ  με την Τουρκία και τους στόχους που αυτή πρέπει να έχει αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπου συμμετείχε ως παρατηρηρής.

Όπως είπε, ο στόχος της συμφωνίας πρέπει να είναι διττός: Αφενός θα πρέπει να στοχεύει στον τερματισμό των δικτύων της παράνομης μετανάστευσης που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και αφετέρου στο άνοιγμα ενός νόμιμου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες.

Ο κ. Τσίπρας, τόνισε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη έχει δύο επιλογές: η μία είναι η συλλογική ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και η άλλη είναι η διαχείριση του προσφυγικού με μονομερείς ενέργειες, πράγμα που θα έριχνε το βάρος στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι σε κάθε περίπτωση η συμφωνία είναι απαραίτητο να είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τόνισε ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και πόροι.

Καταλήγοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει μαζική μετεγκατάσταση στην Ευρώπη από την Ελλάδα, ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία και μια αξιόπιστη πολιτική επιστροφών. Ανέφερε, τέλος, ότι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής πρέπει να στηριχθούν οι θέσεις της Κύπρου.