Πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ώρες ώστε να πειστούν τα κράτη – μέλη της ΕΕ που προβάλλουν ενστάσεις στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, και η Σύνοδος σήμερα να καταλήξει με θετικό αποτέλεσμα. Από την άλλη οι ευρωπαίοι χρησιμοποιούν την τακτική «μαστίγιο και καρότο» απέναντι στην Ελλάδα, καθώς μαζί με τις αιχμές για καθυστέρηση στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο προσφυγικό, σχεδιάζουν βοήθεια προς την Αθήνα.

Παράλληλα με τις επαφές, όπως μεταδίδει το euro2day.gr, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στα σκαριά έκτακτο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα που θα υλοποιηθεί εάν υπάρξει σήμερα συμφωνία. Ειδικότερα, κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε πως έχει καταρτιστεί ένα πρόγραμμα βοήθειας ανάλογα με τις ανάγκες που έχει καταγράψει στην Ελλάδα ώστε να φέρει η χώρα μας σε πέρας την εφαρμογή της συμφωνίας και του επαναπατρισμού.

«Για να υλοποιηθεί η συμφωνία η Αθήνα θα χρειαστεί τσουνάμι βοήθειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Είπε συγκεκριμένα ότι οι ανάγκες ώστε να αδειάσουν τα νησιά και να μεταφερθούν οι μετανάστες στην ενδοχώρα αλλά και να εφαρμοστεί το 1-προς- 1 η Ελλάδα θα χρειαστεί: 200 συνοριακούς φύλακες που θα πραγματοποιούν τις εγγραφές και θα προίστανται της διαδικασίας, 400 «asylum handlers» από την υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ, 50 ειδικούς για τον επαναπατρισμό μέσω της Frontex, 30-40 Έλληνες εισαγγελείς, καθώς και άλλους από κράτη μέλη που θα είναι ειδικοί στο δίκαιο του ασύλου και 150 μεταφραστές, καθώς και λοιπή τεχνική βοήθεια.

Το σχέδιο αυτό έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες ώστε το βάρος της συμφωνίας να μετατοπιστεί στην Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών νωρίτερα σήμερα ώστε να τον πείσει για το σχέδιο. Από την άλλη, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας ανέλαβαν να πιέσουν στη σύνοδο του ΕΛΚ η κ. Μέρκελ και κκ Τουσκ και Γιούνκερ που υποστηρίζουν ότι βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από τις συναντήσεις του κ. Τουσκ και Γιούνκερ με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, όπου διαπιστώθηκε πως η Κύπρος εξακολουθεί να εγείρει ενστάσεις στο κομμάτι της συμφωνίας που αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Στις επαφές διαπιστώθηκε πως το κείμενο συμπερασμάτων της απόφασης θα πρέπει να περιλαμβάνει και τους προβληματισμούς της Λευκωσίας για το θέμα και έτσι αποφασίστηκε η αλλαγή επικοινωνιακής τακτικής, με το βάρος πλέον να πέφτει στη στάση της Άγκυρας.

«Θα δούμε πως διαμορφώνεται το κλίμα. Η Τουρκία τώρα θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα συμμετέχει στην απόφαση ή θα τα τινάξει όλα στον αέρα» είπε ο αξιωματούχος, που υποσημείωσε ότι έχουν ήδη πέσει διάφορα προσχέδια στο τραπέζι για το πώς θα δοθεί το τυράκι στην Κύπρο από την Τουρκία.

«Όλα είναι υπό διαμόρφωση αλλά φαίνεται πως σε επίπεδο αρχηγών κρατών θα τα βρούμε σε μία δήλωση» ανέφερε η πηγή που επικαλείται το euro2day. Σε κάθε περίπτωση, η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με την γενική απόφαση όπως και η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας 1-προς-1.