Φωνές διαμαρτυρίας ώστε να μην υποκύψει η Ευρώπη στις υπερβολικές απαιτήσεις της Τουρκίας, ακούγονται τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες, όπου είναι σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό, καθώς δεν είναι λίγες οι χώρες που εγείρουν αντιδράσεις στα ανταλλάγματα που ζητά η Άγκυρα συνδέοντας το θέμα τόσο με την ενταξιακή της πορεία όσο και με το Κυπριακό. Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία εξέφρασαν αρκετοί ηγέτες.

Πέρα από την απειλή βέτο του Ν. Αναστασιάδη εάν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κύπρο μεγάλο θέμα είναι η ελεύθερη διακίνηση τούρκων πολιτών στην ΕΕ, μέσω της κατάργησης της βίζας που ζητά η Τουρκία από τέλος Ιουνίου.

Το θέμα αυτό συναντά αρκετές αντιδράσεις αφού δεν είναι λίγοι οι ηγέτες που έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για μαζική μετανάστευση Τούρκων στις χώρες τους.

Το άλλο μεγάλο θέμα που συζητείται είναι το εγχείρημα της διοικητικής υποστήριξης της εφαρμογής της Συμφωνίας από πλευράς Ελλάδος, στο πλαίσιο του σχεδίου που εκπονεί η Κομισιόν.

Οι ηγέτες αυτή τη στιγμή συζητούν την δήλωση συμπερασμάτων, ώστε η Σύνοδος να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα και αύριο να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις με την τουρκική αντιπροσωπεία υπό τον Αχμέτ Νταβούτογλου που βρίσκεται καθ οδόν για τις Βρυξέλλες. 

Σε κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση είναι οριακή, και αρκετά έντονη. Ενδεικτικό του κλίματος είναι και η δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου στην ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» στις Βρυξέλλες Ελένη Βαρβιτσιώτη. «Aν δεν λειτουργήσει η συνεργασία με την Τουρκία “η εναλλακτική είναι πολλες Ειδομένες σε ελληνικό έδαφος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο ανταποκριτής των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ μετέδωσε πως οι ευρωπαίοι είναι κοντά σε συμφωνία στο σχέδιο Τουσκ, ωστόσο εναπόκειται στην πλευρά της Τουρκίας να το δεχθεί καθώς τίθενται αυστηροί όροι για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα για τους τούρκους πολίτες. 

«Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς»

Χαρακτηριστική για τη διάθεση που επικρατεί απέναντι στην Άγκυρα είναι μεταξύ άλλων η τοποθέτηση του βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ, ο οποίος σημείωσε ότι δεν δέχεται εκβιασμούς.

«Η Τουρκία έχει ζητήσει πολλά. Δεν δέχομαι διαπραγματεύσεις που είναι εκβιασμός», ήταν το μήνυμά του πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου.

Εξάλλου και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι δε θα δεχτεί μια συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ως προς το σεβασμό του δικαιώματος του ασύλου, αλλά και δέσμευση για βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά και τα 72 κριτήρια.

Συγκρατημένα αισιόδοξη δήλωσε και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας. Προσερχόμενη στη Σύνοδο, επισήμανε πως »όταν μιλάμε για παράνομη μετανάστευση, μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για ανάσχεση. Όταν μιλάμε για πρόσφυγες είναι διαφορετικά. Αυτό σημαίνει περαιτέρω συζητήσεις για συμφωνία με την Τουρκία».

Στην ανάγκη να επιτευχθεί μία αξιόπιστη συμφωνία με την Τουρκία για τον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, στάθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Πρέπει να επιταχύνουμε την επανεγκατάσταση προσφύγων και να ανοίξουμε μία νόμιμη δίοδο για τους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη», επισήμανε ενώ νωρίτερα κατά την τοποθέτησή του στην προσύνοδο των σοσιαλιστών σημείωσε ότι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής πρέπει να στηριχθούν οι θέσεις της Κύπρου.