Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: Να διασφαλίζεται η ασφάλεια των προσφύγων και η συνοχή της Σένγκεν

Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: Να διασφαλίζεται η ασφάλεια των προσφύγων και η συνοχή της Σένγκεν

H ασφάλεια των προσφύγων, η συνοχή της Σένγκεν και το μέλλον του κοινού Ευρωπαϊκού ονείρου θα πρέπει να διασφαλίζονται στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές. 

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, Σεργκέι Στάνισεφ τόνισε σε δήλωσή του, μετά τη Σύνοδο των ηγετών των Σοσιαλιστικών Κομμάτων στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός ως παρατηρητής, ότι η διαδικασία επιστροφής των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αμφισβητεί τα δικαιώματα ή την ασφάλειά τους και να είναι συμβατή με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Επιπλέον, εξέφρασε την αλληλεγγύη της πολιτικής ομάδας με την Ελλάδα και κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δείξουν «ανθρωπιά» και να «μοιραστούν την ευθύνη» της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Τέλος, επισήμανε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δε θα πρέπει να συνδεθεί με την προσφυγική κρίση. «Πρέπει να προχωρήσουμε με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στη βάση των αξιών μας και διασφαλίζοντας το σεβασμό στην ελευθεροτυπία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και σε άλλα κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να πληρούν όλες οι χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη της ΕΕ», κατέληξε ο Σ. Στάνισεφ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο