Κοντά σε συμφωνία φέρονται να είναι οι ευρωπαίοι ηγέτες ως προς την πρόταση που θα καταθέσουν στην τριμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για το προσφυγικό που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στις 8. Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε εν μέσω διαμαρτυριών ώστε να μην υποκύψει η Ευρώπη στις υπερβολικές απαιτήσεις της Τουρκίας.

Μετά την τριμερή Τουσκ – Γιουνκέρ – Νταβούτογλου θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με απώτερο σκοπό, η Σύνοδος να αρχίσει εκ νέου τις εργασίες της το μεσημέρι.

Στο τραπέζι του δείπνου εργασίας ετέθη η νέα πρόταση που μπήκε στο τραπέζι καλεί την Άγκυρα να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για να λάβει την πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας, ενώ συγκεκριμενοποιεί και τα ποσά που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία για τους πρόσφυγες​.

Ωστόσο το κομμάτι για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένει αμετάβλητο, το οποίο θεωρείται «αγκάθι» για την Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο που συνέταξαν  οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αφήσουν ανοιχτό το θέμα εάν θα κλείσουν τα σύνορα ή θα παραμείνουν ανοιχτά. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα προβλέπεται ότι όσοι πρόσφυγες έρθουν από δω και πέρα στην Ελλάδα θα επιστρέφονται πίσω στην Τουρκία. Στο κείμενο αναφέρεται το θέμα της μετεγκατάστασης, αλλά με προσεκτική διατύπωση γιατί ορισμένες χώρες εκφράζουν τις διαφωνίες τους, ενώ γίνεται αναφορά και στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα μας.

Το άλλο μεγάλο θέμα που συζητήθηκε είναι το εγχείρημα της διοικητικής υποστήριξης της εφαρμογής της Συμφωνίας από πλευράς Ελλάδος, στο πλαίσιο του σχεδίου που εκπονεί η Κομισιόν.

Ενδεικτικό του κλίματος που υπήρξε στη Σύνοδο για την Τουρκία είναι και η δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου στην ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» στις Βρυξέλλες Ελένη Βαρβιτσιώτη. «Aν δεν λειτουργήσει η συνεργασία με την Τουρκία “η εναλλακτική είναι πολλες Ειδομένες σε ελληνικό έδαφος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 «Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς»

Χαρακτηριστική για τη διάθεση που επικρατεί απέναντι στην Άγκυρα είναι μεταξύ άλλων η τοποθέτηση του βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ, ο οποίος σημείωσε ότι δεν δέχεται εκβιασμούς.

«Η Τουρκία έχει ζητήσει πολλά. Δεν δέχομαι διαπραγματεύσεις που είναι εκβιασμός», ήταν το μήνυμά του πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου.

Εξάλλου και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι δε θα δεχτεί μια συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ως προς το σεβασμό του δικαιώματος του ασύλου, αλλά και δέσμευση για βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά και τα 72 κριτήρια.

Συγκρατημένα αισιόδοξη δήλωσε και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας. Προσερχόμενη στη Σύνοδο, επισήμανε πως »όταν μιλάμε για παράνομη μετανάστευση, μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για ανάσχεση. Όταν μιλάμε για πρόσφυγες είναι διαφορετικά. Αυτό σημαίνει περαιτέρω συζητήσεις για συμφωνία με την Τουρκία».

Στην ανάγκη να επιτευχθεί μία αξιόπιστη συμφωνία με την Τουρκία για τον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, στάθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Πρέπει να επιταχύνουμε την επανεγκατάσταση προσφύγων και να ανοίξουμε μία νόμιμη δίοδο για τους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη», επισήμανε ενώ νωρίτερα κατά την τοποθέτησή του στην προσύνοδο των σοσιαλιστών σημείωσε ότι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής πρέπει να στηριχθούν οι θέσεις της Κύπρου.