current views are: 10

17 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση23:30

Μέρκελ: Να ανασταλεί η παράνομη μετανάστευση προς τα ελληνικά νησιά – Ολάντ: Δεν μπορώ να εγγυηθώ συμφωνία

Συνέντευξη Τύπου δίνει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπου επεσήμανε πως η ΕΕ δεν θα αφήσει μόνη της την Ελλάδα και θα της παράσχει τα μέσα για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. 

Δημοσίευση 23:30’

Συνέντευξη Τύπου δίνει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπου επεσήμανε πως η ΕΕ δεν θα αφήσει μόνη της την Ελλάδα και θα της παράσχει τα μέσα για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. 

Συνέντευξη Τύπου έδωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπου επεσήμανε πως η ΕΕ δεν θα αφήσει μόνη της την Ελλάδα και θα της παράσχει τα μέσα για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Σκεπτικισμό εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τονίζοντας πως δεν μπορεί να εγγυηθεί συμφωνία με την Άγκυρα.

«Καταλήξαμε στα βασικότερα σημεία του σχεδίου που θα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία που θα αποτυπώνεται στα συμπεράσματα» είπε η καγκελάριος και συνέχισε:

Το βασικό στοιχείο είναι η Τουρκία να αναστείλει τελείως την παράνομη μετανάστευση προς τα ελληνικά νησιά, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου των διακινητών προσφύγων. Θα πρέπει κάθε αίτηση παροχής ασύλου να εξετάζεται σε μεμονωμένη βάση, θα είναι δύσκολο από διοικητικής πλευράς, όμως θα πρέπει όλα τα κράτη – μέλη να συνεισφέρουν ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτό το σχέδιο.  Και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, ελπίζουμε να συνεργαστούν οι αρχές παροχής ασύλου της ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.

Η Μέρκελ επεσήμανε εξάλλου πως είναι απαραίτητο η μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ΕΕ να γίνει άμεσα από τη στιγμή που οι αιτούντες άσυλο μετακινούνται από τα ελληνικά νησιά πίσω στην Τουρκία. 

«Εξετάσαμε το νομικό θέμα για την παροχή ασύλου αλλά και γενικότερα την νομική κατάσταση της Τουρκίας και καταλήξαμε ότι σε κάθε περίπτωση για να μπορέσει η Τουρκία να παράσχει τη νομική προστασία στους πρόσφυγες, να υπάρξει πρόοδος στην παροχή βίζας» επεσήμανε η Μέρκελ και πρόσθεσε:

Εξετάσαμε την κατάσταση στην Ελλάδα, δεν θα πρέπει να την εγκαταλείψουμε. Θα πρέπει να δώσουμε τα μέσα στη χώρα για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. 

Η καγκελάριος διευκρίνισε πως σήμερα το πρωί θα συζητηθούν τα θέμα του ανοίγματος των κεφαλαίων για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, το θέμα της βίζας και το θέμα της χρηματοδότησης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ανέφερε πως θα δοθούν έξτρα κονδύλια προς την Άγκυρα πέραν των 3 δισεκατομμυρίων που προβλέπονται για την κατασκευή υποδομών για τους πρόσφυγες. Ωστόσο αρνήθηκε να μιλήσει για ακριβές ποσό, καθώς αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο των σημερινών συζητήσεων.

Ο γάλλος πρόεδρος διαμήνυσε πως δεν θα υπάρξει απελευθέρωση της βίζας, παρά μόνο εάν εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια που έχουν τεθεί. 

Ο κ. Ολάντ επεσήμανε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι σήμερα θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις. «Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να διαπραγματευτούν με την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής. Αυτή η πρόταση που συμφώνησαν οι 28 θα συζητηθεί με την Τουρκία, αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Όλα θα εξαρτηθούν από τη διαπραγμάτευση και από το πώς θα τοποθετηθούν οι 28 στο κείμενο που θα προκύψει από τις συζητήσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας» είπε ο κ. Ολάντ και συνέχισε:

Ακόμα και εάν καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία, η εφαρμογή της θα παρουσιάσει δυσκολίες. Ας μην ξεχνάμε πως ο πόλεμος στη Συρία, συνεχίζεται. Και μία άλλη κατάσταση που μας ανησυχεί είναι αυτή της Λιβύης. 

Ο Γάλλος πρόεδρος έθεσε το θέμα της ελευθερίας του Τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική μας χώρα λέγοντας πως δεν πρέπει να κάνουμε να τα αγνοήσουμε προκειμένου να επέλθει μια συμφωνία με την Άγκυρα. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος της Συνόδου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αυριανή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με την διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως « αν χρειαστεί, ναι» . Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία».


σχετικα αρθρα