Με ταχύ ρυθμό, αλλά υποχώρηση των κυβερνητικών θέσεων προς αυτές του κουαρτέτου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση στο φορολογικό, με αποτέλεσμα να σημειωθεί σύγκληση με τους δανειστές, την ώρα που όμως το ΔΝΤ εμφανίζεται ανυποχώρητο στα «κόκκινα» δάνεια.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με του δανειστές τόνισε ότι «είμαστε αρκετά πολύ κοντά σε τελική συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος» με βάση την οποία θα συνεισφέρουν περισσότερο οι πλούσιοι και θα πληρώσουν λιγότερα τα χαμηλά εισοδήματα. «Είναι κάτι που μπορεί να στηρίξει η Αριστερά» δήλωσε .

Μάλιστα όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές δεν πρόκειται να υπάρξει νέα συνάντηση για τη φορολογία εισοδήματος μεταξύ κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών.

Ο υπουργός ανέφερε ότι σήμερα Παρασκευή θα υπάρξει νέος γύρος συζητήσεων για τα υπόλοιπα μέτρα, φορολογικά και μη, προκειμένου να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι τα μέτρα αυτά θα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,7 δισ. ευρώ και «τα οποία έχουμε προτείνει και εμείς και αυτοί και που χρειάζεται συζήτηση ξανά και ξανά».

Ο κ. Τσακαλώτος είπε, επίσης, ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το νέο ασφαλιστικό, αλλά αντίθετα είναι πιο μεγάλη η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών για τα «κόκκινα» δάνεια και μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χρόνος για το συγκεκριμένο θέμα.

Επί του θέματος των κόκκινων δανείων, σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε πως η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι δανειστές έχουν κοινή γραμμή και ζητούν την απελευθέρωση πώλησης των δανείων. «Ζητούν να πωλούνται τα πάντα», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «εξαιρούν ένα μέρος της πρώτης κατοικίας αυτών που προστατεύονται, ενώ συζητάνε και μερικά συνδεδεμένα (με την πρώτη κατοικία)».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι δανειστές κάνουν και κάποιες υποχωρήσεις, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει για τρία χρόνια εξαίρεση από την πώληση των στεγαστικών δανείων και όσων δανείων έχουν υποθήκη ή προσημειωμένη την πρώτη κατοικία και τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια έως 500.000 ευρώ των επαγγελματιών, με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.

Τα βρίσκουν στο ασφαλιστικό με υποχώρηση της κυβέρνησης

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, παρότι παρατηρείται σύγκληση απόψεων, αυτή έρχεται με… αμοιβαίες υποχωρήσεις όπως είπε εξερχόμενος της συνάντησης που είχε με τους δανειστές χτες το βράδυ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται η μείωση του ποσού που θα χορηγείται στην εθνική σύνταξη στα 288 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης, ποσό που θα ανεβαίνει κλιμακωτά. Έτσι, τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης θα λάβει κάποιος με 20 χρόνια ασφάλισης. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει 384 ευρώ στα 20 χρόνια και 340 ευρώ στα 15.

Παράλληλα στο τραπέζι έχουν πέσει περικοπές στις επικουρικές συντάξεις με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης. Πάντως, κυβέρνηση και δανειστές φέρονται να συμφώνησαν στην προστασία κύριων και επικουρικών συντάξεων συνολικού ύψους από 1400 ευρώ και κάτω.

Οι δανειστές μάλιστα φέρονται να δέχονται αύξηση των εισφορών κατά 1%.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με το κουαρτέτο, ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, η οποία αφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης και τις επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο δεν διευκρινίστηκε σε τι ακριβώς αφορά και πώς αυτή οριοθετείται.

Σχετικά με την αύξηση των εισφορών από την πλευρά των δανειστών δεν υπήρξε κατηγορηματική άρνηση, επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι εξακολουθούν να παραμένουν σταθερές οι βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων. «Δεν μπήκε η αμφισβήτηση αυτή στο τραπέζι ούτε από την άλλη πλευρά» επεσήμανε. Επίσης, όπως τόνισε, σταθερή παραμένει και η βασική δέσμευση της κυβέρνησης για τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος.