Εντολή για διαπραγμάτευση με την Τουρκία έδωσαν οι 28 ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προσέρχεται στην πρωινή συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, για πυρετώδεις διαβουλεύσεις ώστε να επέλθει η πολυπόθητη συμφωνία για το προσφυγικό.

Οι ευρωπαίοι κατέληξαν σήμερα στα βασικά στοιχεία της πρότασής τους προς τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου (δεν πρόκειται για συμφωνία), ωστόσο σημαντικές πτυχές του σχεδίου – όπως το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας και της περαιτέρω χρηματοδότησης- θα συζητηθούν στις σημερινές διαβουλεύσεις που αρχίζουν από πολύ νωρίς το πρωί.

Κυριότερος στόχος της Ευρώπης είναι να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά και ο περιορισμός των διακινητών που δρουν στο Αιγαίο.  Κατά τη Σύνοδο, αποφασίστηκε πως η κάθε αίτηση παροχής ασύλου των προσφύγων θα εξετάζεται κατά μόνας. Οι ηγέτες αναγνώρισαν τις τεχνικές δυσκολίες που θα δημιουργήσει αυτό το σχέδιο και σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η πρόταση της ΕΕ για παροχή υλικοτεχνικής στήριξης προς την Ελλάδα ώστε να το φέρει σε πέρας.

Στο θέμα της Τουρκίας, η ΕΕ προσέρχεται με την θέση ότι δεν θα δώσει λευκή επιταγή στην Άγκυρα ως προς τα αιτήματά της. Όσον αφορά το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας προς τους τούρκους πολίτες, ο σκεπτικισμός – ειδικά από την γαλλική πλευρά, παραμένει έντονος. Χαρακτηριστικά ήταν και τα όσα είπε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος διαμήνυσε πως για να απελευθερωθεί πλήρως το καθεστώς θα πρέπει η Άγκυρα να εκπληρώσει και τα 72 προαπαιτούμενα που έχει θέσει η ΕΕ.

Σκληρή διαπραγμάτευση αναμένεται να γίνει και για το θέμα του ανοίγματος των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Οι κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει οι ευρωπαίοι ηγέτες για το ζήτημα αυτό φαίνεται πως παραμένουν στο τραπέζι, με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να επιμένει στο ενδεχόμενο να θέσει βέτο, σε περίπτωση αρνητικών για την Λευκωσία εξελίξεων. Όπως μεταδίδει το Politico, η πρόταση της ΕΕ για τα ενταξιακά κεφάλαια, δεν θα περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρόνο έναρξης της συζήτησης παρά μόνο τη διατύπωση «το συντομότερο δυνατόν». 

Ενδελεχής συζήτηση φυσικά αναμένεται να γίνει και για το θέμα της επιπλέων των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδότησης που ζητάει η Τουρκία, με όλους τους ηγέτες που τοποθετήθηκαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής να μην αναφέρονται σε ακριβή ποσά, και να αναγνωρίζουν πως οι σημερινές διαβουλεύσεις αναμένονται εξαιρετικά πολύπλοκες. Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιπρόσθετα 3 δισεκατομμύρια προς την Άγκυρα, αλλά μόνο εφόσον ξοδευτεί το αρχικό ποσό και εάν οι δράσεις για τους πρόσφυγες στα τουρκικά εδάφη παρουσιάσουν θετικά αποτελέσματα. 

Το στίγμα των θέσεων της Τουρκίας εξάλλου έδωσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επεσήμανε σε δηλώσεις του πριν πετάξει για τις Βρυξέλλες ότι  δεν θα δεχθεί μία συμφωνία που θα μετατρέπει την χώρα σε «ανοιχτή φυλακή  για τους μετανάστες, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα πως η ΕΕ έχει δυσκολίες στο να δεχτεί τις απαιτήσεις που εγείρει η Άγκυρα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η τριμερής συνάντηση που θα διεξαχθεί στις 8:30 το πρωί (ώρα Βρυξελλών – 9:30 ώρα Ελλάδας) με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και του τούρκου πρωθυπουργού, αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ.  

Η Σύνοδος της ΕΕ με την Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσει στις 14:00 ώρα Ελλάδας όπου και θα κληθεί να αποτιμήσει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων στην τριμερή και να εκδώσει το κείμενο συμπερασμάτων…