Τρόπο για να υπερβούν την μεταξύ τους ένταση, μετά την αναφορά του Γιάννη Μουζάλα στην ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» βρήκαν οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος. Και αυτός δεν είναι άλλος από την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη διαφθορά, την προσεχή Τρίτη στη Βουλή. Εκεί που, όπως ανέφερε μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ και ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, θα ακουστούν «ονόματα και διευθύνσεις».

Ανάλογα και με την εξέλιξη στα δύο μέτωπα, του προσφυγικού και της αξιολόγησης, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος εμφανίζονται αποφασισμένοι να ανεβάσουν τους τόνους την προσεχή Τρίτη, αφού το ζήτημα της διαφθοράς και της «μάχης με τη διαπλοκή» αποτελεί το μόνον, πλέον, προνομιακό πεδίο σύγκρουσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πίσω από αυτό το κοινό μέτωπο, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι επιδιώκουν να κρύψουν και την ένταση που προκλήθηκε με αφορμή τις δηλώσεις Μουζάλα. Όχι ότι το θεμα με την τύχη του αναπληρωτή υπουργού Γ. Μουζάλα δεν παραμένει ανοικτό. Κάθε άλλο. Ο κ. Τσίπρας θα ήθελε, ιδανικά, να τον διατηρήσει στη θέση του, ο δε κ. Καμμένος δεν μπορεί παρά να μην επιμείνει στην απομάκρυνσή του. Ωστόσο, η ευκαιρία ενός ισχυρού πλήγματος προς την αντιπολίτευση που, παράλληλα, θα συσπείρωνε τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενόψει των δύσκολων μέτρων της αξιολόγησης δεν θα αφεθεί να πάει χαμένη.

Στο επιτελείο της Συγγρού έχουν αρχίσει ήδη να προετοιμάζονται καθώς «διαβάζουν» ότι όσο ο κ. Τσίπρας και ο συγκυβερνήτης του θα στριμώχνονται στο πολιτικό πεδίο, τόσο θα επενδύουν στην πόλωση και τις καταγγελίες για την αντιπολίτευση, προκειμένου να βρουν σημεία στήριξης. Στη Συγγρού δεν αποκλείουν να υπάρξουν και προσωπικές επιθέσεις προς τον κ. Μητσοτάκη (σ.σ. κάτι που ούτως ή άλλως έγινε πρόσφατα με το ζήτημα του πόθεν έσχες του ιδίου και της συζύγου του) και ετοιμάζουν απαντήσεις για κάθε τί που μπορεί να επικαλεστεί, χάριν εντυπώσεων, ο Πρωθυπουργός ή ο υπουργός Άμυνας. Ο κ. Μητσοτάκης που θα αναδείξει από την πλευρά του όχι μόνον το νεποτισμό και την επιδεικτική αδιαφορία της κυβέρνησης προς τις ανεξάρτητες αρχές αλλά και τις σχέσεις επιρροής μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και δικαστών, δεν πρόκειται να αφήσει, προφανώς, αναπάντητες τις όποιες αναφορές της κυβερνητικής πλευράς. Ήδη, άλλωστε, έχει υπαινιχθεί προσπάθεια αναβίωσης του «αυριανισμού» της δεκαετίας του '80, με κεντρική ευθύνη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν αναμονή των εξελίξεων τόσο στο προσφυγικό μέτωπο όσο και σε αυτό της διαπραγμάτευσης, στο επιτελείο της ΝΔ αναγνωρίζουν ότι η συνεδρίαση της προσεχούς Τρίτης θα είναι κρίσιμη τόσο σε πολιτικούς όσο, κυρίως, σε επικοινωνιακούς όρους καθώς ο κ. Τσίπρας μοιάζει να αναζητά, μέσω αυτής, δίοδο διαφυγής από την πίεση που υφίσταται. Στη Συγγρού, πάντως, δηλώνουν ότι, ότι κι αν ειπωθεί, δεν θα αφήσουν τον Πρωθυπουργό να ξεφύγει από τις ευθύνες του.