current views are: 6

18 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση08:02

Ρέγκλινγκ: Μέχρι 1 Μαΐου κλείνει η αξιολόγηση – Θα χρειαστεί λιγότερα χρήματα η Ελλάδα

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της πρώτης αξιολόγησης έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Δημοσίευση 08:02’

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της πρώτης αξιολόγησης έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της πρώτης αξιολόγησης έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung,  κ. Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι θα μπορεί να ολοκληρωθεί έως την 1η Μαΐου, ωστόσο όπως σημείωσε είναι νωρίς για να εκτιμήσει κάποιος ποιό θα είναι το αποτέλεσμα.

«O ESM εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πολύ λιγότερα από 86 δισ. ευρώ από το τρίτο πρόγραμμα» δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και το προσφυγικό δεν θα πρέπει να συγχέονται.

Αναφερόμενος στα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο διευθυντής του ESM κάνει λόγο για περαιτέρω επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων, αναστολή πληρωμής των τόκων.

Απαντώντας σε ερώτηση, αν με την προσέγγιση αυτή μεταφέρεται το πρόβλημα στις μελλοντικές γενιές, ο Ρέγκλινγκ σημειώνει: «Όχι, είναι λάθος αυτός ο τρόπος θεώρησης. Πρώτον, το επιτόκιό μας είναι γενικά πολύ χαμηλό. Επομένως, το βάρος του επιτοκίου δεν μεταφέρεται σε βάθος χρόνου, αλλά θα παραμείνει χαμηλό και στο μέλλον. Ως συνέπεια, το ελληνικό κράτος εξοικονομεί πολλά χρήματα κάθε χρόνο και αυτό θα ισχύει και στο μέλλον. Δεύτερον, τα δάνεια συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και γνωρίζουμε ότι οι σημερινές μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη στο μέλλον. Αυτό είναι επίσης προς όφελος των μελλοντικών γενεών».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ESM είναι κατηγορηματικός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Στην ερώτηση, αν θα προτιμούσε να παραμείνει το ΔΝΤ, απαντά : «Κατηγορηματικά, ναι. Και αυτό είναι που αναμένω, επίσης. Δεν θα αποτελούσε πρόβλημα για εμάς να δώσουμε τα χρήματα, αλλά η εμπειρία του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική για εμάς».

Ο Ρέκλινγκ είναι σαφής ως προς το αν θα δοθούν οικονομικά περιθώρια εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης: «Όχι, τα δύο θέματα, οι μεταρρυθμίσεις και το προσφυγικό, θα διαχωριστούν αυστηρά μεταξύ τους. Η Ελλάδα θα υποστηριχθεί από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική θύελλα, για το θέμα αυτό θα διατεθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., όχι χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕSM). Και είναι σωστό αυτό, διότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δίνει δάνεια, για τους μετανάστες όμως είναι ορθότερο να διατεθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό, δηλαδή χρήματα θα οποία δεν πρέπει να επιστραφούν».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την καταβολή της επόμενης δόσης, ο επικεφαλής του ESM απαντά: «Ναι, η κατάσταση γίνεται λίγο σφιχτή. Μερικές φορές, όμως, λίγη πίεση μπορεί να βοηθήσει και να επιταχύνει τα πράγματα. Επειδή, εμμένουμε πάντα στην αρχή μας ότι δίνουμε χρήματα μόνο αν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις έχουν πράγματι εφαρμοσθεί». «Με βάση την εμπειρία μου, οι πιστωτές θα επιμείνουν στους όρους τους. Και αυτό είναι επίσης προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας», δηλώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.


σχετικα αρθρα