Η μάχη στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό κάθε άλλο παρά εύκολη είναι για την κυβέρνηση. Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να προσπαθεί να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα για τις ελληνικές θέσεις, αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχει αφήσει στην άκρη τα εσωκομματικά μέτωπα. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου, οι συνεργάτες του προϊδεάζουν για μια θυελλώδη εβδομάδα που έρχεται. Από την στιγμή που η ενδοκυβερνητική κρίση που δημιουργήθηκε με αφορμή το λεκτικό ατόπημα του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, αποκλιμακώνεται, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προετοιμάζονται πυρετωδώς για την συζήτηση που θα διεξαχθεί την Τρίτη στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. 

Όπως είχε γράψει εδώ και μέρες το Newpost, από το περιβάλλον των δύο αρχηγών διαρρέουν πως η συζήτηση αυτή θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στην μνήμη όλων, καθώς Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος θα μιλήσουν με αποδείξεις και ονόματα. 

Είναι σαφές πως η συγκεκριμένη συζήτηση αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αλλάξει η ατζέντα από την «Μουζαλιάδα», χωρίς να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Ταυτόχρονα, θα μπορέσει να συσπειρώσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κυβερνητικών κομμάτων, ενόψει και των δύσκολών ψηφοφοριών που αναμένεται να ακολουθήσουν μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. 

Από την διαπραγματευτική ομάδα επιμένουν πως παρά τις διαφορές που υπάρχουν ακόμα ανάμεσα στις θέσεις των δανειστών και της κυβέρνησης για μια σειρά από θέματα όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα κόκκινα δάνεια, η ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι την 25η Μαρτίου αποτελεί ρεαλιστικό στόχο. Αν όλα εξελιχθούν όπως επιθυμεί το Μαξίμου, τότε άμεσα θα ξεκινήσουν να νομοθετούν τα αποτελέσματα της συμφωνίας, έτσι ώστε να κλείσει μέσα στον Απρίλη η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους. 

Το κλείσιμο της αξιολόγησης και μια καλή συμφωνία στο προσφυγικό, θα έλυναν σε μεγάλο βαθμό τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα έτσι ώστε να ασχοληθεί και με θέματα της καθημερινότητας των πολιτών. Παράλληλα, θα αποτελούσαν και μια καλή ευκαιρία για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να δοθεί μήνυμα επανεκκίνησης.