Στην αντεπίθεση πέρασε η Αθήνα έπειτα από τη χθεσινή εξόχως προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας που καταφερόταν εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις δηλώσεις τους σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων.

«Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για ανέξοδη και υποκριτική ρητορική» απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη χθεσινή «απαράδεκτη δήλωση».

«Φαίνεται πως η Τουρκία πιστεύει ότι αν η Ιστορία δεν συμφωνεί με όσα αυτή υποστηρίζει, τόσο το χειρότερο για την Ιστορία» τόνισε ο κ. Κούτρας, επισημαίνοντας:

Η Τουρκική Δημοκρατία πρέπει, προφανώς, να εγκαταλείψει τις εμμονές της και να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν. Στο δύσκολο αυτό έργο η Ελλάδα θα είναι στο πλάι της.

Υπενθυμίζεται ότι χθες σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι οι επίμαχες δηλώσεις [των κ.κ. Τσίπρα και Παυλόπουλου δεν είναι τίποτε άλλο παρά «το προϊόν μίας αξιοθρήνητης νοοτροπίας», η οποία «αποδεικνύει ότι οι σχέσεις και η αλληλεγγύη μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας είναι οικοδομημένη πάνω σε κοινή έχθρα [...] εναντίον της Τουρκικής ταυτότητας».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην αήθη επίθεσή του χαρακτήρισε τις δηλώσεις περί γενοκτονίας ως «βαρείς ισχυρισμούς» εις βάρος της ίδιας της Τουρκίας και της τουρκικής ταυτότητας.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας:

Οι εν λόγω δηλώσεις [σ.σ. του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων] είναι αποτέλεσμα μίας παθητικής νοοτροπίας που αποδεικνύει ότι οι σχέσεις και η αλληλεγγύη μεταξύ της Ελλάδας και της Αρμενίας είναι χτισμένες πάνω στην κοινή έχθρα και σε συκοφαντικούς ισχυρισμούς κατά της τουρκικής ταυτότητας.

Ο τουρκικός και ο ελληνικός λαός δεν θα δώσει έρεισμα σε όσους φέρνουν στο προσκήνιο με κάθε ευκαιρία μία ανάγνωση της ιστορίας που είναι αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα, που είναι μονομερής και εμμονική.