Την αδυναμία της κυβέρνησης να συνεννοηθεί με τις Περιφέρειες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι περιφέρειες και στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι είναι σημαντικό η περιφερειακή αυτοδιοίκηση να μη μείνει εκτός από τον ρόλο που θα προβλέπει η νέα συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Όπως είπε, οι περιφέρειες είναι εκείνες που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και μπορούν να σταθούν πάνω από μικροσυμφέροντα.

Δήλωσε υπέρμαχος του ρόλου της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι με αυτήν την επίσκεψή του στην ΕΝΠΕ εγκαινιάζεται ένας κύκλος ουσιαστικής συνεργασίας. Εκτός από το προσφυγικό έδωσε συγχαρητήρια στις περιφέρειες για την αποτελεσματικότητά τους και την εγγύτητα που έχουν με τους πολίτες.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν θεσμικές ατέλειες, όπως επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, γραφειοκρατία κ.α., που θα ενισχύσουν τον ρόλο των περιφερειών.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και ευχήθηκε για μία «αληθινή, ειλικρινή συνεργασία». Όπως σημείωσε:

Οι περιφέρειες έδειξαν, με απτά μετρήσιμα αποτελέσματα, ότι μπορούν και δημιουργούν και δεν σήκωσαν τα χέρια στις δύσκολες στιγμές». Ακόμη, υποστήριξε ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν, όπως η ελλιπής χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και καταστροφών από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και η επικοινωνία μεταξύ υπουργείων και περιφερειών.