Επίθεση στην κυβέρνηση εξεπολύει η Ντόρα Μπακογιάννη για το προσφυγικό, χαρακτηρίζοντάς την «ανίκανη».

Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

Η κυβέρνησή μας σίγουρα είναι ανίκανη. Ο Αλέξης Τσίπρας απλώς μετέθετε το πρόβλημα στο μέλλον αντί να προετοιμαστεί για τις προκλήσεις (που θα αντιμετώπιζε). Από την άλλη πλευρά, ελάχιστοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι μεμονωμένα κράτη-μέλη της ΕΕ θα έκλειναν τα σύνορά τους μονομερώς και ενάντια στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Για οποιαδήποτε χώρα θα ήταν δύσκολο να δημιουργήσει χώρους διαμονής για 100.000 ανθρώπους μέσα σε δύο μήνες. Επιπλέον, η Ελλάδα εξακολουθεί να πλήττεται από μία βαριά οικονομική κρίση.

«Η Ελλάδα έχει ακτές συνολικού μήκους 16.500 χιλιομέτρων και 1.000 νησιά στο Αιγαίο. Είναι πραγματικά δύσκολο να ελέγξει κανείς αυτά τα θαλάσσια σύνορα. Κάποιοι, όπως ο (πρωθυπουργός της Ουγγαρίας) Βίκτορ Όρμπαν και ο (αυστριακός καγκελάριος) Βέρνερ Φάιμαν μας είχαν δώσει μεγαλόστομες υποσχέσεις για βοήθεια. Ακόμα περιμένουμε τα αυστριακά και ουγγρικά πλοία στο Αιγαίο. Αλλά για να μιλήσουμε σοβαρά: η Αθήνα δέχεται κάθε στήριξη που παρέχει η Frontex. Αλλά αυτό δεν φτάνει και τα περισσότερα κράτη-μέλη δεν είναι διατεθειμένα να ενισχύσουν τη Frontex με νέο προσωπικό ή περισσότερα χρήματα. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν, σε τι ακριβώς αναφέρεται η κριτική από τη Βιέννη. Δυστυχώς, εμείς οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε κοινή γραμμή σε αυτήν την κρίση και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», σημείωσε η κυρία Μπακογιάννη και υπογράμμισε την ανάγκη για συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών βλέπει μία «σπάνια αντίφαση» στη συμπεριφορά των Ευρωπαίων οι οποίοι, από τη μία πλευρά διεξάγουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ από την άλλη πλευρά θεωρούν την Τουρκία «μη ασφαλή τρίτη χώρα» για τους πρόσφυγες. Διευκρινίζει δε ότι, κατά την άποψή της «η Τουρκία είναι ένα αυταρχικό κράτος χωρίς ελευθερία του τύπου», στην οποία ωστόσο «οι πρόσφυγες δεν απειλούνται». Η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι κάνουν ένα «λάθος» στη διαπραγματευτική τακτική τους με την Τουρκία:

Η Ευρώπη δεν πρέπει να εμφανίζεται ως επαίτης απέναντι στον Ερντογάν. Η Τουρκία έχει αναλάβει ευθύνη για περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και ασφαλώς η ΕΕ θα πρέπει να τη βοηθήσει. Αλλά σε τελική ανάλυση η Άγκυρα χρειάζεται την υποστήριξη της Ευρώπης, από τη στιγμή που έχει επιδεινωθεί δραστικά η σχέση της με τη Ρωσία, ενώ εκδηλώνονται εκ νέου βίαιες συγκρούσεις στη διαμάχη της με τους Κούρδους.

«Όταν οι χώρες αυτές αντλούσαν κυρίως οφέλη από την ΕΕ, είχαν απλώσει το χέρι. Τώρα οι κυβερνήσεις στη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία δεν θυμούνται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, την οποία και οι ίδιες είχαν απολαύσει. Και ακόμα χειρότερα: Η Ουγγαρία και η Πολωνία δηλητηριάζουν το κλίμα με μία επικίνδυνη ρητορική μίσους», αναφέρει η κυρία Μπακογιάννη.

Σε ερώτηση της Welt, πώς θα μπορούσαν να συμμορφωθούν η Πολωνία και η Ουγγαρία, η κυρία Μπακογιάννη επισημαίνει:

Αν κάποιοι, όπως ο Βίκτορ Όρμπαν, εξακολουθούν να μην επιδεικνύουν αλληλεγγύη, τότε και η Ευρώπη θα πρέπει να άρει την αλληλεγγύη της προς τη Βουδαπέστη και να περικόψει την οικονομική βοήθεια. Δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητο το ότι ο Όρμπαν μπλοκάρει μία ευρωπαϊκή λύση.

Με αφορμή τη διαφαινόμενη ελληνο-γερμανική συμπαράταξη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η βουλευτής της ΝΔ απάντησε:

Πάντοτε ήξερα ότι η καγκελάριος είχε καλές προθέσεις απέναντι στην Ελλάδα. Τώρα, στην προσφυγική κρίση, το αντιλαμβάνεται και η πλειονότητα των Ελλήνων. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε πολιτική κατά της Άγκελα Μέρκελ, προβάλλοντας τον εαυτό του εις βάρος της. Αλλά οι εποχές αυτές πέρασαν. Και πρέπει να αναγνωρίσουμε πλέον ότι η καγκελάριος είναι η μόνη επικεφαλής ευρωπαϊκής κυβέρνησης, που διασφαλίζει τον αυτοσεβασμό των Ευρωπαίων.