Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα για το προσφυγικό θα έχει αύριο στις 12 η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επικαιροποίησης των αναγκών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και της κατανομής των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν για τη στελέχωση των hot spots και των κέντρων φιλοξενίας των προσφύγων.

Το υπουργείο Εργασίας ήδη έχει εντάξει δράση για τη δημιουργία συνολικά 5.000 θέσεων σε δομές υποστήριξης των προσφύγων, τις οποίες θα καλύψουν άνεργοι διαφόρων ειδικοτήτων, προσφέροντας επικουρικά τις υπηρεσίες τους.

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα θα εργάζονται για οκτώ μήνες, θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και επίδομα νυχτερινής εργασίας, θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, ενώ, όσοι εργαζόμενοι αλλάξουν τόπο διαμονής, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μετεγκατάστασης, ύψους 200 ευρώ.

Η κατανομή των ειδικοτήτων έχει ολοκληρωθεί για 2.500 θέσεις, ενώ για τις υπόλοιπες 2.500 οι ειδικότητες θα καθοριστούν, σύμφωνα με τις ανάγκες που θα προκύψουν στο προσεχές διάστημα.

Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για το προσφυγικό, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 40 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης 2014-2020 και από εθνικούς πόρους.

Το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του, «προς αποφυγή παρερμηνειών, ότι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για το προσφυγικό δεν συνδέεται με τη νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Εργασίας για 17 δήμους, θύλακες υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας, το οποίο, στη συνέχεια, θα επεκταθεί σε άλλους 32 δήμους, με τελικό σκοπό να εφαρμοστεί στο σύνολο των δήμων της χώρας».