Συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην πρόταση που έθεσε στο τραπέζι της Συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και είναι το αποτέλεσμα των εντατικών συνομιλιών που είχαν σήμερα το πρωί οι Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Μαρκ Ρούτε με τον τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στο τελευταίο αυτό προσχέδιο εμπεριέχονται προτάσεις συμβιβασμού για τα τέσσερα αμφιλεγόμενα σημεία και συγκεκριμένα:

1. Σε σχέση με τις ενστάσεις της Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός), το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας.

2. Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης "ένας προς έναν" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωνε ότι η συμφωνία για επαναπροώθηση μεταναστών δεν θα ισχύσει από τις 20 Μαρτίου. Όπως υποστήριξε, οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια θα επαναπροωθούνται μετά την Κυριακή και η επανεισδοχή τους θα ξεκινήσει την 4η Απριλίου. 

3. Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές.

4. Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.