Την πεποίθησή της ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει και ότι η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. Η γερμανίδα Καγκελάριος σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν σημαντικά κενά που πρέπει να διευθετηθούν το επόμενο διάστημα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα αργήσει να διευθετηθεί η κατάσταση στην Ειδομένη, λέγοντας ότι με τις σημερινές αποφάσεις ''θα βοηθηθεί η Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων αυτών''. 

Σε δηλώσεις της τόνισε πάντως ότι μένουν πολλά ακόμη να γίνουν και να συζητηθούν καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά».

Η Καγκελάριος ανέφερε μεταξύ άλλων πως « συμφωνήσαμε ότι όλοι οι μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα από την 20η Μαρτίου θα αποστέλλονται στην Τουρκία».

Σύμφωνα με την καγκελάριο το ότι τα 28 κράτη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία με την Τουρκία και αποφάσισαν να δράσουν «είναι ένα πάρα πολύ καλό δείγμα».

Όπως υπογράμμισε, «αυτά που είχαμε ήδη συμφωνήσει τον Οκτώβριο του 2015 βοηθούν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και κυρίως εκείνους που βρίσκονται στην Ειδομένη» και «θα βοηθήσουν και την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών».

Η ίδια, στην αρχή των δηλώσεων της, εξέφρασε και την βαθιά της θλίψη και συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γκίντο Βέστερβέλε.