Την περαιτέρω χρηματοδότηση, υλικοτεχνική στήριξη σε υποδομές και την ενίσχυση με νέο προσωπικό για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με Τουσκ και Νταβούτογλου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει τους επόμενους μήνες η μετεγκατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το χρόνο έναρξης και των αριθμό των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν. 

«Ελπίζουμε να υπάρξει μετεγκατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη μέσα στους επόμενους μήνες στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Γιουνκέρ, ενώ επεσήμανε ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι νόμιμη, εφαρμόσιμη και συνοδεύεται με βοήθεια στην Ελλάδα. 

Για τις διαπραγματεύσεις με την Τρουκία ανέφερε:

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε πολύ εντατικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Ήταν σκληρές αλλά πολύ δίκαιες. Όλα όσα ειπώθηκαν συνέταξαν την συμφωνία μας και βεβαίως η συμφωνία είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αφορά την έναν προς έναν των αιτούντων άσυλο και όλων των αιτήσεων. Φυσικά την πλήρη τήρηση της αρχής της μη μαζικής επαναπροώθησης και απέλασης. Σε αυτό το θέμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ακολούθησε τις προτάσεις της Κομισιόν και αυτό είναι πολύ σημαντικό. 

Παράληλα, προανήγγειλε την αποστολή νέας βοήθειας στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι δόθηκαν 30 εκατ. ευρώ στον ελληνικό στρατό για τη δημιουργία των Κέντρων καταγραφής προσφύγων, ανά την επικράτεια. Ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι πρόκειται για μια συμφωνία που θα πρέπει να υλοποιηθεί από όλα τα κράτη, όπως ακριβώς είναι. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

Για την Ελλάδα θα αποτελέσει μια διοικητική πρόκληση τεράστια και θα υπάρξει υποστήριξη μέρους των θεσμών στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση. Ετσι κι αλλιώς αξιωματούχοι βρίσκονται στην Ελλάδα για μέριμνα αυτής της συμφωνίας. Αύριο θα υπάρχει συνάντηση στην Αθήνα για αυτά τα θέματα. 

Θα πρέπει να υπάρξει διορισμός ειδικών υπαλλήλων για υλοποίηση αυτής της συμφωνίας.

Καταλήξαμε σε χρηματοδότηση της Τουρκίας με 3 δισ. ευρώ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε αλληλέγγυοι στην Ελλάδα και την στηρίζουμε πλήρως. Η Ειδομένη δεν είναι η εικόνα που πρέπει να δίνουμε ως Ηνωμένη Ευρώπη. Θα υπάρξει μετεγκαστάση των ανθρώπων τους επόμενους μήνες. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναθέσει να εξετάσει τις λεπτομέρειες για αυτή τη συζήτηση.