current views are: 10

18 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση17:34

Νταβούτογλου: ΕΕ και η Τουρκία έχουν κοινό μέλλον

Για μια ιστορική ημέρα έκανε λόγο ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισημαίνοντας ότι η ΕΕ και η Τουρκία «έχουν κοινό μέλλον», αλλά ταυτόχρονα τονίζοντας ότι το κόστος και τα βάρη στη διαχείριση του προσφυγικού θα πρέπει να μοιράζονται με δίκαιο τρόπο.

Δημοσίευση 17:34’

Για μια ιστορική ημέρα έκανε λόγο ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισημαίνοντας ότι η ΕΕ και η Τουρκία «έχουν κοινό μέλλον», αλλά ταυτόχρονα τονίζοντας ότι το κόστος και τα βάρη στη διαχείριση του προσφυγικού θα πρέπει να μοιράζονται με δίκαιο τρόπο.

Για μια ιστορική ημέρα έκανε λόγο ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η ΕΕ και η Τουρκία «έχουν κοινό μέλλον», κάνοντας αναφορά στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε στην εφασφάλιση για την Τουρκία, ακόμη 3 δισ. ευρώ έως το 2018, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενώ εμφανίστηκε έτοιμος να… βάλει τη χώρα του στην Ευρωποαϊκή Ένωση, εκπληρώνοντας  -όπως είπε- όλες τις προϋποθέσεις για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας, μέχρι τα τέλη Μαΐου. 

”Πιστεύουμε ότι έως τα τέλη Μαΐου θα έχουμε εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων” είπε ο τούρκος πρωθυπουργός. 

«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους κ.κ. Γιούνκερ και Τουσκ. Μοιραστήκαμε τα οράματά μας. Επιβεβαιώθηκε ότι ΕΕ και Τουρκία έχουν κοινό μέλλον και συζητήσαμε και για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και για την συριακή κρίση» ανέφερε ο τούρκος πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η σημερινή συμφωνία «έχει και μια ανθρωπιστική διάσταση».

Ειδικά για το περιεχόμενο της συμφωνία ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι «θα πρέπει να υπάρχει μια εξισορροπημένη αντιμετώπιση για όσους έρχονται παρατύπως στα νησιά του Αιγαίου». Όμως, τόνισε, «θα πρέπει και η ΕΕ να δέχεται τον ίδιο αριθμό ατόμων. Το κόστος και τα βάρη θα πρέπει να μοιράζονται δικαίως».

Σε ό,τι αφορά στην οικονομική ενίσχυση ο τούρκος ηγέτης ανέφερε ότι  τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 3 δισ. ευρώ. Σημείωσε όμως ότι «αυτό το ποσό δεν θα δοθεί στην Τουρκία» αλλά «προς όφελος των σύρων προσφύγων». Ακόμη, ανέφερε ότι ως το 2018 θα υπάρχει κατανομή άλλων 3 δισ. για το καλό των σύρων προσφύγων.

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ είπε ότι «ξεκινούν οι ενταξιακές συζητήσεις ως τα τέλη Ιουνίου». Ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε εξάλλου ότι η Τουρκία έχει καλύψει εν μέρει τις 72 προϋποθέσεις και χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» το άνοιγμα του κεφαλαίου 33.

Τέλος έκανε αναφορά στο πρόσφατο πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα σημειώνοντας ότι «είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας» ενώ χαρακτήρισε «αξιοθαύμαστη» την αλληλεγγύη των ηγετών της ΕΕ. Ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να γίνεται κανένας διαχωρισμός στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, καθώς όπως τόνισε «είτε είναι χριστιανοί είτε είναι μουσουλμάνοι, είναι όλοι θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων». 


σχετικα αρθρα