Σαφές μήνυμα για την άτεγκτη στάση του ΔΝΤ έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς εάν έκανε επαφές για την αξιολόγηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. Ο Πρωθυπουργός άφησε αιχμές ότι, με την πρακτική που ακολουθεί το Ταμείο στη διαπραγμάτευση, δείχνει ότι θέλει να φύγει από το πρόγραμμα και ζητά ολοένα και περισσςότερα.

''Κάθε φορά που συναντιέμαι έχω την ευκαιρία να κουβεντιάσω και το θέμα της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση έχει τηρήσει απολύτως τις δεσμεύσεις της. Δεν θα κάνει λιγότερα η Ελληνική πλευρά αλλά και τίποτα απολύτως περισσότερο'' είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ κάλεσε το ΔΝΤ να δώσει εξηγήσεις για τις παράλογες απαιτήσεις που εγέιρει συνεχώς:

Όσοι ζητούν περισσότερα ή θέλουν να φύγουν από το πρόγραμμα θα πρέπει να κληθούν να δώσουν απαντήσεις γιατί το κάνουν. Αυτή τη στιγμή γίνεται διαπραγμάτευση και πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. 

Επίθεση στο ΔΝΤ με αφορμή τις απαιτήσεις του Ταμείου για μείωση του αφορολόγητου και ειδικά με αφορμή δηλώσεις στελεχών του, εξαπέλυσαν νωρίτερα και πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εκφράζοντας την έκπληξή τους για τη στάση του και τονίζοντας ότι «οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική».

Θρίλερ με το αφορολόγητο

«Υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ ​για όλους, ακόμη και για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές και συνεχίζουν:

«Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη - για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μ​έιναρντ Κ​έινς, Μ​ίλτον Φρ​ίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα... -  είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!»

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, πριν από την έναρξη της σημερινής συνάντησης με το κουαρτέτο, διευκρίνιζε ότι υπάρχει πρόβλημα μόνο με τη στάση του Ταμείου και όχι με τους υπόλοιπους θεσμούς. Παράλληλα, ανέφερε ότι ενδεχομένως να επανέλθει στο τραπέζι ο φόρος εισοδήματος, ζήτημα το οποίο κανονικά είχε κλείσει από χθες. 

Ωστόσο, η ίδια πηγή δεν επιβεβαίωσε ότι οι επικεφαλής των δανειστών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα τη δευτέρα ούτε ότι θα κλείσει η συμφωνία έως το Σάββατο, καθώς παραμένουν ανοιχτά ζητήματα, κυρίως στο θέμα των κόκκινων δανείων.