Την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία από τις 20 Μαρτίου ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξή τύπου μετά το τέλος της συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υπογραμμίζοντας ότι από αυτή την ημερομηνία θα επιστρέφουν στην Τουρκία από την Ελλάδα και θα εφαρμοστεί το ''ένας προς έναν'' των αιτούντων άσυλο και όλων των αιτήσεων. 

Τα τέσσερα βασικά σημεία στα οποία συμφώνησαν ΕΕ - Τουρκία συνίστανται στα εξής:

  • Στο άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός), το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας.
  • Ως ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης "ένας προς έναν" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ορίζεται η 20η Μαρτίου. 
  • Η νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές.
  • Αναφορικά με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά γίνεται σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.

Τουσκ: Να εξασφαλίσουμε εξατομικευμένη αντιμετώπιση

Πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Τουσκ ανακοινώνοντας την εφαρμογή ισχύος της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας από τις 20 Μαρτίου 

Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ:

Καταφέραμε να οδηγηθούμε σε συμφωνία όσον αφορά τις παράτυπες μεταφορές προσφύγων. Θέλαμε να εξασφαλίσουμε ότι ο κάθε πρόσφυγας φθάνει στην Ευρώπη θα έχει ατομική αντιμετώπιση.

Όπως ανέφερε η συμφωνία περιλαμβάνει το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 και ότι οι παράτυποι μετανάστες θα επιστρέφουν από την 20η Μαρτίου στην Τουρκία από την Ελλάδα, καθώς και θα εφαρμοστεί το ''ένας προς έναν''.

«Το θέμα είναι να εφαρμοστούν όλοι οι πυλώνες για το θέμα. Και πρέπει να εξασφαλιστούν οι διάδρομοι» είπε ακόμη ο πρόεδρος της ΕΕ και τόνισε ότι «η συμφωνία αφορά σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ».

Τέλος, ανέφερε ότι θα υπάρχει συμμετοχή της ΕΕ όπως επίσης και των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την εφαρμογή των αρχών. 

Νταβούτογλου: ΕΕ και Τουρκία έχουν κοινό μέλλον 

Για μια '' ιστορική ημέρα'' έκανε λόγο ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η ΕΕ και η Τουρκία «έχουν κοινό μέλλον», κάνοντας αναφορά στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του. 

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε στην εξασφάλιση  για την Τουρκία, ακόμη 3 δισ. ευρώ έως το 2018, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενώ εμφανίστηκε έτοιμος να... βάλει τη χώρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπληρώνοντας  -όπως είπε- όλες τις προϋποθέσεις για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας, μέχρι τα τέλη Μαΐου. 

''Πιστεύουμε ότι έως τα τέλη Μαΐου θα έχουμε εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων'' είπε ο τούρκος πρωθυπουργός. 

Ειδικά για το περιεχόμενο της συμφωνία ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι «θα πρέπει να υπάρχει μια εξισορροπημένη αντιμετώπιση για όσους έρχονται παρατύπως στα νησιά του Αιγαίου». Όμως, τόνισε, «θα πρέπει και η ΕΕ να δέχεται τον ίδιο αριθμό ατόμων. Το κόστος και τα βάρη θα πρέπει να μοιράζονται δικαίως».

Σε ό,τι αφορά στην οικονομική ενίσχυση ο τούρκος ηγέτης ανέφερε ότι  τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 3 δισ. ευρώ. Σημείωσε όμως ότι «αυτό το ποσό δεν θα δοθεί στην Τουρκία» αλλά «προς όφελος των σύρων προσφύγων». Ακόμη, ανέφερε ότι ως το 2018 θα υπάρχει κατανομή άλλων 3 δισ. για το καλό των σύρων προσφύγων.

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ είπε ότι «ξεκινούν οι ενταξιακές συζητήσεις ως τα τέλη Ιουνίου». Ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε εξάλλου ότι η Τουρκία έχει καλύψει εν μέρει τις 72 προϋποθέσεις και χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» το άνοιγμα του κεφαλαίου 33.

Τέλος έκανε αναφορά στο πρόσφατο πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα σημειώνοντας ότι «είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας» ενώ χαρακτήρισε «αξιοθαύμαστη» την αλληλεγγύη των ηγετών της ΕΕ. Ταυτόχρονα όμως εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στους ηγέτες της ΕΕ ότι δεν θα πρέπει να γίνεται κανένας διαχωρισμός στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, καθώς όπως τόνισε «είτε είναι χριστιανοί είτε είναι μουσουλμάνοι, είναι όλοι θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων». 

Γιουνκέρ: Ελπίζουμε τους επόμενους μήνες σε μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ειδομένη 

Την περαιτέρω χρηματοδότηση, υλικοτεχνική στήριξη σε υποδομές και την ενίσχυση με νέο προσωπικό για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ανακοίνωσε, από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει τους επόμενους μήνες η μετεγκατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το χρόνο έναρξης και των αριθμό των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν. 

«Ελπίζουμε να υπάρξει μετεγκατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη μέσα στους επόμενους μήνες στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Γιουνκέρ, ενώ επεσήμανε ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι νόμιμη, εφαρμόσιμη και συνοδεύεται με βοήθεια στην Ελλάδα. 

Για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ανέφερε:

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε πολύ εντατικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Ήταν σκληρές αλλά πολύ δίκαιες. Όλα όσα ειπώθηκαν συνέταξαν την συμφωνία που είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αφορά την έναν προς έναν των αιτούντων άσυλο και όλων των αιτήσεων και φυσικά την πλήρη τήρηση της αρχής της μη μαζικής επαναπροώθησης και απέλασης. Σε αυτό το θέμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ακολούθησε τις προτάσεις της Κομισιόν και αυτό είναι πολύ σημαντικό. 

Παράληλα, προανήγγειλε την αποστολή νέας βοήθειας στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι δόθηκαν 30 εκατ. ευρώ στον ελληνικό στρατό για τη δημιουργία των Κέντρων καταγραφής προσφύγων, ανά την επικράτεια. Ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι πρόκειται για μια συμφωνία που θα πρέπει να υλοποιηθεί από όλα τα κράτη, όπως ακριβώς είναι. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

Ο κ. Γιουνκέρ μίλησε και για θερμή στήριξη της Ελλάδας:

Για την Ελλάδα θα αποτελέσει μια διοικητική πρόκληση τεράστια και θα υπάρξει υποστήριξη μέρους των θεσμών στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση. Ετσι κι αλλιώς αξιωματούχοι βρίσκονται στην Ελλάδα για μέριμνα αυτής της συμφωνίας. Αύριο θα υπάρχει συνάντηση στην Αθήνα για αυτά τα θέματα. Θα πρέπει να υπάρξει διορισμός ειδικών υπαλλήλων για υλοποίηση αυτής της συμφωνίας.

Καταλήξαμε σε χρηματοδότηση της Τουρκίας με 3 δισ. ευρώ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε αλληλέγγυοι στην Ελλάδα και την στηρίζουμε πλήρως. Η Ειδομένη δεν είναι η εικόνα που πρέπει να δίνουμε ως Ηνωμένη Ευρώπη. Θα υπάρξει μετεγκαστάση των ανθρώπων τους επόμενους μήνες. 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναθέσει να εξετάσει τις λεπτομέρειες για αυτή τη συζήτηση.