current views are: 7

18 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση18:33

Ολόκληρη η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό – Σε ισχύ από 20 Μαρτίου

Την δέσμευσή τους για εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας τονίζουν στο κοινό ανακοινωθέν μετά τη Σύνοδο Κορυφής οι δύο πλευρές.

Δημοσίευση 18:33’

Την δέσμευσή τους για εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας τονίζουν στο κοινό ανακοινωθέν μετά τη Σύνοδο Κορυφής οι δύο πλευρές.

Την δέσμευσή τους για εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας τονίζουν στο κοινό ανακοινωθέν μετά τη Σύνοδο Κορυφής οι δύο πλευρές. Σε αυτό τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Τουρκίας για το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα  στην Άγκυρα την περασμένη Κυριακή, καταδικάζοντας την πράξη μίσους και επαναβεβαιώνοντας την υπσοτήριξή τους στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Τουρκία και ΕΕ επαναβεβαιώνουν επίσης την δέσμευσή τους για την εφαρμογή του σχεδίου κοινής δράσης που συμφωνήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2015.

Αφού γίνεται αναφορά στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της αγοράς εργασίας προς τους Σύρους και άλλες εθνικότητες, επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει την εκταμίευση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για το έργο που έχει γίνει στο θέμα της βίζας και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, περιλαμβανομένου του κεφαλαίου 17.

Ακόμη επισημαίνεται ότι στις 7 Μαρτίου η Τουρκία συμφώνησε περαιτέρω να δεχθεί την άμεση επιστροφή όλων των μεταναστών που δεν δικαιούνται καθεστώς προστασίας και περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα, και να λαμβάνει όλους τους παράτυπους μετανάστες που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα.

Η Τουρκία και η ΕΕ συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τη λήψη μέτρων κατά των κυκλωμάτων διακινητών και καλωσόρισαν την δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να μπει ένα φρένο στην παράνομη μετανάστευση συμφώνησαν στα εξής σημεία πρόσθετης δράσης:

  • Όλοι οι παράτυποι μετανάστες που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία μετά τις 20 Μαρτίου 2016 θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτό θα γίνει σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο αν και θα αποκλείονται οι μαζικές απελάσεις. Όλοι οι μετανάστες θα προστατεύονται και σε συμφωνία με τους διεθνείς κανονισμούς και με σεβασμό στην αρχή της μη επαναπροώθησης. Αυτό θα είναι ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο, σημειώνεται.  Οι μετανάστες που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα καταγράφονται και κάθε αίτηση για χορήγηση ασύλου θα εξετάζεται μεμονωμένα από τις ελληνικές Αρχές με βάση τις οδηγίες για τη διαδικασία ασύλου και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
  • Για κάθε Σύρο ο οποίος θα επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά,  ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην Ε.Ε., με προτεραιότητα βασισμένη στα Κριτήρια του ΟΗΕ. Τη διαδικασία θα εγγυώνται η Κομισιόν, άλλες υπηρεσίες της Ε.Ε., κράτη – μέλη και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Προτεραιότητα θα δίνεται σε όσους δεν έχουν προσπαθήσει ποτέ να εισέλθουν παράνομα στην Ε.Ε.. Η μετεγκατάσταση θα γίνεται τόσο στη βάση των ποσοστώσεων που έχουν τεθεί ήδη, όσο και με νέο μηχανισμό, εάν αυτός δεν αποδειχθεί αρκετός για τη μείωση των παράτυπων ροών
  • Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφεύγεται η παράνομη μετανάστευση είτε δια θάλασσας είτε δια ξηράς προς την Ε.Ε. και θα συνεργαστεί με τους γείτονές της σε αυτή την κατεύθυνση.
  • Όταν οι παράτυπες ροές θα έχουν σταματήσει ή μειωθεί εξαιρετικά, θα δημιουργηθεί μηχανισμός μετεγκατάστασης σε εθελοντική βάση, με συμμετοχή όσων κρατών – μελών το επιθυμούν.
  • Ο οδικός χάρτης για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε. θα επιταχυνθεί, με ορίζοντα τα τέλη Ιουνίου 2016, εφ΄ όσον η Τουρκία εκπληρώσει το σύνολο των απαιτούμενων προϋποθέσεων.
  • Η Ε.Ε., σε στενή συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί  για τις εγκαταστάσεις των προσφύγων στην Τουρκία έως τα τέλη Μαρτίου. Στον βαθμό που οι συγκεκριμένοι πόροι θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως και η τουρκική πλευρά θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα κινηθεί διαδικασία εκταμίευσης άλλων 3 δισ. μέχρι το τέλος του 2018.
  • E.Ε. και Τουρκία χαιρετίζουν την ήδη αναβαθμιζόμενη τελωνειακή ένωση των δύο πλευρών.
  • Οι δύο πλευρές επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για επανενεργοποίηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και σημειώνουν ότι το κεφάλαιο 33 της ενταξιακής διαπραγμάτευσης θα ανοίξει εντός του τρέχοντος εξαμήνου της ολλανδικής προεδρίας στην Ένωση. Παράλληλα καλωσόρισαν το άνοιγμα των κεφαλαίων 17 και 18 τον περασμένο Δεκέμβριο και αναφέρουν ότι θα συνεχιστεί η προετοιμασία για το άνοιγμα και άλλων κεφαλαίων με την επιφύλαξη των κρατών – μελών με βάση τους ισχύοντες κανόνες.
  • Βρυξέλλες και Άγκυρα θα εργαστούν από κοινού για τη βελτίωση της εσωτερικής κατάστασης σε ανθρωπιστικό επίπεδο στη Συρία, ειδικά σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ώστε να μπορούν οι τοπικοί πληθυσμοί να ζουν εκεί με ασφάλεια.
     

σχετικα αρθρα