Σύμφωνα με τις πολιτικές θεωρίες της περιόδου ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιστρέψει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη για να φύγει ο Βαγγέλης Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το κυριάρχο σενάριο, αλλά δεν είναι το μόνο.

Γιατί η Φώφη Γεννηματά δεν δίνει γη και ύδωρ για την επιστροφή του πρώην προέδρου, τον οποίο συνεργάτες της δε θεωρούν δα και φλουρί κωνσταντινάτο για τη νέα τους προσπάθεια. Μπορεί να τον προτιμούν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά ξέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι εξίσου τοξικός με τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο. Άλλωστε, τις δυνάμεις και τα στελέχη που μπορεί να τους προσφέρει τα έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό.

Γνωρίζοντας αυτές τις σκέψεις ο Γιώργος Παπανδρέου κρατά ανοικτή και την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτή του την προσπάθεια έχει τη βοήθεια στελεχών που κάποτε είχε ευεργετήσει και τα οποία τώρα έχουν το προνόμιο να μοιράζονται τις σκέψεις τους με τον πρωθυπουργό.

Όπως ο πρώην εκδότης εφημερίδας του Σαββάτου που πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να συμπεριλάβει στον επικείμενο ανασχηματισμό την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. "Και για να πικάρει το ΠΑΣΟΚ και για να κάνει άνοιγμα στο ΚΙΔΗΣΟ".

Σύμφωνα με το σκεπτικό του "ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να στερήσει από τη Φώφη Γεννηματά κάθε δυνατή συμμαχία". Για αυτό και η κυρία Ξενογιαννακοπούλου κολλάει ως φυσική συνέχεια της επιλογής του Φώτη Κουβέλη. Γιατί στόχος του πρωθυπουργού θα πρέπει να είναι (σύμφωνα με τον πρώην εκδότη) η κυριαρχία στην κεντροαριστερά. Καθώς, με την υπογραφή του μνημονίου μάλλον άφησε πίσω του για πάντα τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστερας.