Τουλάχιστον έκπληξη προκάλεσε η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου στην επιστολή που απέστειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για τις συνεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Την ώρα που η κυρία Γεννηματά υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας τρίτου πόλου για την αντιμετώπιση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ο κύριος Παπανδρέου απορρίπτει σχεδόν όλη την πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενώ αναφέρεται με σκοπτικό τρόπο σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρίτο πόλο "Βαθιά μου πίστη είναι ότι, δεν μας αξίζουν ούτε συντηρητικές αποκλείσεις, ούτε και στρατηγικές στοχεύσεις τρίτου ή όποιου άλλου πόλου, ούτε και πρόσκαιρα εκλογικά αποτελέσματα. Το να πετύχουμε σε αυτό το εγχείρημα, είναι επιθυμία αν όχι και απαίτηση, της συντριπτικής πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών στη χώρα μας. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Το πληρώνουν πολύ ακριβά οι Έλληνες και η χώρα".

Ο κύριος Παπανδρέου που είχε ανακοινώσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα την πρόθεση του να στείλει επιστολές στους πολιτικούς αρχηγούς του χώρου ξεκαθαρίζει πως δεν πρέπει από το εγχείρημα να αποκλειστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κύριος Παπανδρέου ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ όμως όπως αναφέρει θα επιθυμούσε τη συμμετοχή του Τσίπρα σε μια τέτοια συζήτηση.

Επί της ουσίας φαίνεται πως ο κύριος Παπανδρέου συμβιβάζεται με αυτό που οι υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου δεν μπορούν και αυτό δεν είναι άλλο από το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί πλέον στο χώρο της κεντροαριστεράς. Οι προτάσεις του Παπανδρέου δεν είναι καινούργιες. Ήδη από το 2007 ο κύριος Παπανδρέου είχε μιλήσει για την ανάγκη συνεργασίας με τον Συνασπισμό του Αλέκου Αλαβάνου τότε, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. 

Η κίνηση Παπανδρέου μπορεί τώρα να μην φαίνεται ισχυρή σε κάθε περίπτωση πάντως το επόμενο διάστημα θα πυροδοτήσει αντιπαράθεση καθώς με ενδιαφέρον αναμένεται και η επιστολή Παπανδρέου προς του άλλους πολιτικούς αρχηγούς, και οι αντιδράσεις των αρχηγών αλλά και οι αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και κυρίως από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κάποιοι ήδη πιστεύουν πως ο Γιώργος Παπανδρέου στρώνει το χαλί σε μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και Παπανδρεϊκών ταυτόχρονα δε αυτό ίσως και να αποτελέσει το εισιτήριο για την είσοδο του Τσίπρα στους σοσιαλιστές και την πλήρη αντικατάσταση του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ . Κάποιοι θυμήθηκαν πως ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν από τους λίγους Έλληνες πολιτικούς που είχαν παρακολουθήσει την ομιλία Τσίπρα στο ίδρυμα Κλίντον στη Νέα Υόρκη αλλά και τις φωτογραφίες με τον στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά.