Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Έντονα χαρακτηριστικά πόλωσης θα έχει η επικείμενη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη Δικαιοσύνη. εκλογική αναμέτρηση. Επιτελεία και από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.  ετοιμάζουν φακέλους με «σκάνδαλα» της άλλης πλευράς ενόψει της μάχης που αναμένεται να διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμεύσουν μόνο ως φόβητρο και ως παράγοντας αναχαίτισης της σκανδαλολογίας ή θα συνθέσουν σκηνικό σκληρού ροκ; Αυτή τη στιγμή, πάντως, η κάθε παράταξη στο παρασκήνιο ρίχνει στους αντιπάλους την ευθύνη να άρξωνται χειρών αδίκων. Και όλοι ετοιμάζουν να βγάλουν τα μαχαίρια από τα θηκάρια!

Εδώ και τρεις-τέσσερις μήνες κυκλοφορούν φήμες από την πλευρά της Ν.Δ. ότι υπάρχουν φάκελοι με σκάνδαλα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μέχρι στιγμής από το Μέγαρο Μαξίμου μιλάνε για φανταστικά σενάρια και προτάσσουν τη φράση «άνθρακες ο θησαυρός», ξεκαθαρίζοντας ότι όσοι τα διακινούσαν υποχρεώθηκαν σε αναδίπλωση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να επιτεθεί με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, όχι τόσο για σκάνδαλα, αλλά για τον τρόπο που κινείται η κυβέρνηση στο χώρο της δικαιοσύνης με στόχευση τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Πάντως, αν αληθεύουν οι φήμες αυτές περί «σκανδάλων» από την πλευρά της Ν.Δ., καθώς μέχρι στιγμής όλα είναι αόριστα χωρίς παράθεση στοιχείων, στο στόχαστρο έχουν μπει προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία κατέχουν σημαντικές θέσεις στο κόμμα ή είναι στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στοιχεία για διαφθορά και για κυβερνητικά σκάνδαλα δεν συγκεντρώνονται μόνο από τη ΝΔ. Και στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ετοιμάσει τους δικούς τους φακέλους. «Υπάρχει “κάβα”, για πολλά και για πολλούς υπουργούς και “γαλάζιους” παράγοντες. Τόσα χρόνια στην κυβέρνηση, λέτε να μην έχουν κάνει τίποτε;» ρωτάει στέλεχος με γνώση των φακέλων. Παράλληλα, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται τίποτα, διότι δεν έχει κάνει και τίποτα και λένε ότι δεν μπορεί να συγκρίνουν τη διακυβέρνηση του τόπου επί 40 έτη με τη διακυβέρνηση 14 μηνών και μάλιστα σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης, με το οικονομικό και το προσφυγικό-μεταναστευτικό να κυριαρχεί.

Πάντως, και τα δυο κόμματα, ανεξάρτητα από την κρισιμότητα των στιγμών, φέρονται αποφασισμένα να επιστρέψουν στο παρελθόν και να χρησιμοποιήσουν την παλαιά, δοκιμασμένη πρακτική, αυτή της σκανδαλολογίας.

Πολλοί λένε ότι διάφορες ντουλάπες είναι γεμάτες από... «σκελετούς» που ετοιμάζονται να βγουν όταν θα κριθεί απαραίτητο από τους «σκανδαλοθήρες». Η Ν.Δ. έχει ετοιμάσει το οπλοστάσιό της, ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι δεν ισχύει εδώ και χρόνια η παλαιά φράση που έλεγαν, ότι «στη σκανδαλολογία και στην ηθικολογία έχει πλεονέκτημα η δεξιά».

Στο πρωθυπουργικό γραφείο η επαναφορά της σκανδαλολογίας ως όπλο αποφασίστηκε σε γραφείο του πρώτου ορόφου του Μεγάρου Μαξίμου, όπου υιοθετήθηκε η γραμμή να θέσει ο Αλ. Τσίπρας στην επικείμενη συζήτηση στη Βουλή πολλά θέματα που αφορούν θέματα διαφθοράς, λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ, ενώ είναι πολύ πιθανόν να μιλήσει, αφού θα προκληθεί, και για γάτες Ιμαλαϊων.

Πάνω σε αυτό το πεδίο, η Ν.Δ. θα θέσει το θέμα της σχέσης Αλ. Τσίπρα και διαπλοκής και θα τονίσει ότι ο κατά τα άλλα διαπρύσιος κήρυκας κατά των διαπλεκομένων συμφερόντων συναντούσε κρυφά και συνομιλούσε τους βασικούς εκπροσώπους της λεγόμενης διαπλοκής.