Στο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και στο γεγονός ότι το συντριπτικό ποσοστό των ψηφοφόρων υποστηρίζει ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει χάσει το ηθικό πλεονέκτημα, θα πατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του και να ενισχύσει το κυβερνητικό προφίλ της κεντροδεξιάς παράταξης.

Όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ στην προσπάθεια αυτή έχει να αντιμετωπίσει δύο συν ένα σοβαρά ζητήματα: Πρώτον, να πείσει τους πολίτες ότι η ΝΔ θα μπορέσει να κάνει κάτι διαφορετικό σε σχέση με την πολιτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, να εξασφαλίσει τη δυνατότητα ότι η ΝΔ θα μπορέσει να συγκροτήσει κυβέρνηση αν κόψει πρώτη το νήμα σε περίπτωση εκλογών, ενώ μέχρι τότε θα πρέπει να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του και να διαχειριστεί τις φήμες περί δημιουργίας νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ.

Σχετικά με το πρώτο, ο κ. Μητσοτάκης έχει γίνει ήδη σαφής στον πολιτικό του λόγο που πλέον έχει λάβει προεκλογικά χαρακτηριστικά: «Μπροστά σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία την οποία αντιμετωπίζουμε, εμείς ως ΝΔ, έχουμε ένα χρέος: Να προτάξουμε έναν εναλλακτικό δρόμο εξόδου της χώρας από τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία μας μαστίζει. Αυτός ο εναλλακτικός δρόμος περνάει μέσα από τη στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων» δήλωσε από τον Ασπρόπυργο την Παρασκευή.

Την «πολιτική της ανάπτυξης» θα συνεχίσει να επικαλείται σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του από δω και πέρα ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος αν και στις μετρήσεις υπερτερεί του κ. Τσίπρα, θέλει να άρει την όποια επιφυλακτικότητα υπάρχει από τους πολίτες προς το πρόσωπό του. Αναφορικά με την ικανότητα της ΝΔ να συγκροτήσει κυβέρνηση, ενδεχομένως και με τρία κόμματα, ο κ. Μητσοτάκης εδώ και καιρό έχει δηλώσει πώς ναι μεν θέτει τον πήχη της αυτοδυναμίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξει συνεργασίες.

Αναφορικά με τη συσπείρωση των βουλευτών του, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για τον καλύτερο συντονισμό της. Εκτός από τις κατ΄ιδίαν συναντήσεις που έχει στο γραφείο του στον τρίτο όροφο της Συγγρού, ο κ. Μητσοτάκης κάνει ραντεβού και εκτός, όπως την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι, όταν συνέφαγε με τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ.

Παρόντες στο γεύμα ήταν μεταξύ άλλων, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Μάριος Σαλμάς και ο Δημήτρης Σταμάτης. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να εκφράζεται ενιαία γραμμή σε όλα τα θέματα, κυρίως στο προσφυγικό που αγγίζει τις τοπικές κοινωνίες από όπου χαμηλόβαθμα στελέχη θέλησαν να διαδηλώσουν κατά της δημιουργίας Κέντρων φιλοξενίας προσφύγων.

Αναφορικά πάντως με τα σενάρια για τη δημιουργία νέου «δεξιού» κόμματος ακόμη και από τον Πάνο Καμμένο έπειτα από μια πιθανή αποχώρησή του από την κυβέρνηση, στη ΝΔ δείχνουν να μην ανησυχούν, καθώς θεωρούν ότι οι ανοικτές διαδικασίες που συνοδεύουν την πορεία προς το Συνέδριο με κεντρικό χαρακτηριστικό τη διεύρυνση, θα απορροφήσουν όλες τις τάσεις που μπορεί να υπάρχουν στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης.