Έγινε το βήμα για να δηλώσει και επισήμως σοσιαλιστής ο Τσίπρας? Αυτό βλέπουν οι περισσότεροι έπειτα από τις απανωτές εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα στις συνάξεις των Ευρωπαίων σοσιαλιστών . Η αρχή έγινε με την παρουσία του πρωθυπουργού στα Ιλίσια Πεδία στη συνάντηση που προκάλεσε ο Φρανσουά Ολάντ το περασμένο Σάββατο.

Εκεί βρέθηκαν ηγέτες κρατών που είναι σοσιαλιστές αλλά και αρχηγοί κομμάτων του σοσιαλιστικού χώρου όπως ο αρχηγός των Εργατικών της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν. Στο τραπέζι και ο Αλέξης Τσίπρας, όχι όμως η κυρία Γεννηματά .

Τσίπρας Γεννηματά βρέθηκαν μαζί στη σύνοδο των ευρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες , όπου ο κύριος Τσίπρας παραβρέθηκε ως παρατηρητής . Μάλιστα ο αρχηγός των σοσιαλιστών της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να μιλήσει στον αρχηγό των Ποδέμος για να πει ναι στο σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης στην Ισπανία.

Υπάρχει φλερτ, και από τους σοσιαλιστές και από τον Τσίπρα, ο οποίος βεβαίως δηλώνει πως θα παραμείνει πιστός στην Ευρωπαϊκή Αριστερά. Σε κάθε περίπτωση οι ευρωσοσιαλιστές θα ήταν ικανοποιημένοι αν είχαν ακόμη έναν ηγέτη στις τάξεις τους, αλλά και ο κύριος Τσίπρας θα είχε διαφορετική επιρροή αν ανήκε στη δεύτερη μεγαλύτερη ομαδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Αυτή η εξέλιξη θα αποτελούσε πάντως πλήγμα για το ΠΑΣΟΚ που είναι ο εκπρόσωπος των σοσιαλιστών στην Ελλάδα, αλλά θα τορπίλιζε και τις προσπάθειες για τη σύσταση νέου κόμματος στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού ή όπως έχει επικρατήσει της κεντροαριστεράς.