Μπορεί στην κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες να αισιοδοξούσαν πως θα υπήρχε συμφωνία με τους Θεσμούς μέχρι την 25η Μαρτίου, όμως τελικά οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχωρούν από την Αθήνα με αρκετά ανοιχτά μέτωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης έχουν μειωθεί, όμως ακόμη δεν κατέστει δυνατό να υπάρξει οριστική συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για την αξιολόγηση. Και από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως η αιτία της εμπλοκής δεν είναι άλλη, παρά η εμμονή του ΔΝΤ να ζητάει συνέχεια κάτι παραπάνω.

Τα ανοιχτά μέτωπα αυτή την στιγμή έχουν περιοριστεί σε τρεις τομείς. Στο ασφαλιστικό, στα κόκκινα δάνεια και το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2016-2018.

Πιο συγκεκριμένα, στο ασφαλιστικό παραμένει η διαφωνία για την άυξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% που προτείνει η ελληνική πλευρά, καθώς αυτή η ρύθμιση αποτελεί "κόκκινο πανί" για το Ταμείο που πιστεύει πως θα προκαλέσει προβλήματα ανταγωνιστικότητας στην οικονομία. Επίσης, υπάρχουν μικρότερες, αλλά υπαρκτές δυσκολίες σε ορισμένες άλλες διατάξεις του ασφαλιστικού, που από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν θεωρούνται ικανές να μπλοκάρουν την διαπραγμάτευση.

Τα κόκκινα δάνεια είναι ένα θέμα που προκαλεί μεγάλους πονοκεφάλους στον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη. Οι απαιτήσεις των δανειστών δεν μπορούν να γίνουν σε αυτό το σημείο αποδεκτές από την κυβέρνηση, διότι ούτε λίγο, ούτε πολύ ζητάνε ακόμη και την πώληση δανείων που εξυπηρετούνται.

Παράλληλα, στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν από κοινού με τους δανειστές λύση για το δημοσιονομικό κενό. Στην ουσία, η διαφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ένα ποσό της τάξεως του ενός δις ευρώ που λείπει από τα οικονομικά στοιχεία του 2018, έτσι ώστε να επιτευχθεί πλεόνασμα ύψους 3.5% που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.

Οι δανειστές αναμένεται να επιστρέψουν στις αρχές Απριλίου. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως, παρά τις αποστάσεις που υπάρχουν ακόμη, αισιοδοξούν πως η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Απριλίου.