Ένα πρώτο, για το μεταναστευτικό, και ένα κυρίως πιάτο, με τη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια, περιλαμβάνει η κοινοβουλευτική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας, με το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη να βρίσκεται επί ποδός πολέμου.

Η γαλάζια επερώτηση για το μεταναστευτικό, που θα συζητηθεί απόψε, μπορεί να μην συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας, πλην όμως είναι κρίσιμη καθώς θα καταδείξει και τη γραμμή που η Ν.Δ. θα κρατήσει, στον απόηχο της δύσκολης συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι 28 της ΕΕ και η Τουρκία, την Παρασκευή. Στα ενδιαφέροντα, ότι την ερώτηση θα απαντήσει ο Γ. Μουζάλας, λίγα 24ώρα αφού τόσο η Ν.Δ. όσο και, κυρίως, οι ΑΝΕΛ ζήτησαν την αποπομπή του.

Στη Συγγρού υπάρχει επιφυλακτικότητα καθώς το κείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει ένα μεγάλο όγκο δράσεων που πρέπει να αναληφθούν αλλά και υψηλό πολιτικό ρίσκο, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει, ανάλογα και με την εξέλιξη στα μέτωπα της visa, μία τουρκική υπαναχώρηση. Παράλληλα, αναγνωρίζεται ότι αυτή η συμφωνία, που θα μετατρέψει την Ελλάδα στο βασικό hot spot και κέντρο μετεγκατάστασης της Ευρώπης, είναι προτιμότερη από μία μή συμφωνία που, απλώς, θα καθιστούσε την Ελλάδα ένα απέραντο καταυλισμό.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον, προφανώς, στρέφεται στη συζήτηση της Τρίτης για τη διαφάνεια, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Εκεί που ο Κυρ.Μητσοτάκης αναμένει ότι οι Αλ. Τσίπρας και Παν. Καμμένος (σ.σ. θα επιστρέψει το πρωί της Τρίτης από τις ΗΠΑ) θα ανεβάσουν κατακόρυφα τους τόνους έναντι της αντιπολίτευσης, και δη της αξιωματικής.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έχοντας ήδη μία πρώτη γεύση προετοιμάζεται για όλα ενώ βασικός του στόχος θα είναι να κρατήσει τη συζήτηση σε θεσμικό επίπεδο, προκειμένου – όπως έχει ήδη αναφέρει – η χώρα να μην ξανακυλήσει σε λογικές «αυριανισμού». 

Ωστόσο, καθώς πολλά ακούγονται και ακόμη περισσότερα κυκλοφορούν στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα, οι γαλάζιοι θα είναι έτοιμοι όχι μόνον να δώσουν απαντήσεις αλλά και να επιτεθούν, εφόσον χρειαστεί. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας είναι ήδη 14 μήνες στην κυβέρνηση και, όπως λένε, οι γαλάζιοι το... ηθικό πλεονέκτημα δεν το έχει απωλέσει λόγω των μέσων ενημέρωσης αλλά λόγω των πράξεων του, για τις οποίες υπάρχουν και... αποδείξεις και ονόματα.