Η χθεσινή κοινή τους εμφάνιση, μαζί με αρκετά ακόμη στελέχη της ΝΔ και των ΑΝΕΛ, στη Θεσσαλονίκη υπήρξε ο επίσημος αρραβώνας για τους Γ. Καρατζαφέρη και Τ. Μπαλτάκο, που αναμένεται να δώσει σε λίγες ημέρες το νέο πολιτικός τους τέκνο: ένα κόμμα με σαφές δεξιό στίγμα, με αναφορές στο έθνος και στη Μακεδονία, με έμφαση στο μεταναστευτικό, με στόχο να καλύψει το χώρο στα δεξιά της Ν.Δ. την ίδια στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να κρατά σταθερά το τιμόνι της Ν.Δ. με το λιμάνι του κέντρου.

Οι Γ. Καρατζαφέρης και Τ. Μπαλτάκος βρίσκονται σε επαφές αρκετό καιρό τώρα και ο κύκλος των συνομιλητών τους, και πιθανώς συμμετεχόντων στο εγχείρημα, περιλαμβάνει στελέχη όπως οι Β. Καπερνάρος, Νικ. Νικολόπουλος, Παν. Ψωμιάδης, πρ. Βουλευτές των ΑΝΕΛ ενώ προχωρημένες είναι οι επαφές με το χώρο των αποστράτων αλλά και με την εκκλησία, όπου διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με ιεράρχες, όπως οι άγιοι Θεσσαλονίκης και Καλαβρύτων.

Στη Νέα Δημοκρατία έχουν εικόνα των ζυμώσεων, ωστόσο σπεύδουν να απαξιώσουν το εγχείρημα κάνοντας λόγο για... αναπαλαίωση.

Και η πραγματικότητα είναι ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλοι οι συμμετέχοντες είδαν εσχάτως τους πολίτες να τους γυρνούν την πλάτη. Ο Λα.Ο.Σ. δεν τα κατάφερε στις κάλπες, ενώ η «Ένωση» που είχαν δημιουργήσει Νικολόπουλος, Ψωμιάδης, Πολύδωρας και Χρ. Ζώης (σ.σ. οι δύο τελευταίοι επίσης φέρονται να έχουν συζητήσει ενδεχόμενη συμμετοχή τους) απέτυχε στις ευρωεκλογές του 2014.

Εμφανής είναι, εξάλλου, και η ανάγκη νέας ηγεσίας. Ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος μοιάζει να μην ενδιαφέρεται, κάποιοι καραμανλικοί πρώτης γραμμής που δέχτηκαν σχετικές οχλήσεις (!) αρνήθηκαν και, όπως δηλώνεται, αρμοδίως στο νέο σχήμα αρχηγός «δεν θα είναι ούτε ο Μπαλτάκος, ούτε ο Καρατζαφέρης». Το ερώτημα είναι ποιός θα είναι.

Η οργή με την οποία αντέδρασε ο Φαήλος Κρανιδιώτης στη διαγραφή του από τον Κυρ. Μητσοτάκη θα μπορούσε, επίσης, να το φέρει στην ίδια πλευρά, αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να καλύψει το έλλειμμα ηγεσίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με τη λέξη Έθνος στο όνομα («εθνική ενότητα»;;;) το νέο κόμμα αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα μέσα στις επόμενες ημέρες και να προσθέσει έναν ακόμη πονοκέφαλο στον κ. Κυρ. Μητσοτάκη αλλά και στον Παν. Καμμένο που δοκιμάζεται από την κυβερνητική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός πια κι αν ο κ. Καμμένος βρεθεί, επίσης, στο ίδιο σχήμα σε βάθος χρόνου...