Επιφυλάξεις και έντονος προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της ΝΔ με αφορμή τη συμφωνία της Παρασκευής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, θέμα το οποίο θα θέσει εξάλλου απόψε στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτηση, η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ΝΔ όπως, και αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, εκφράζει επιφυλάξεις ως προς την εφαρμογή της, σχολιάζοντας ως θετικό μόνο την επίτευξή της, υπό την έννοια ότι διαφορετικά κατά την εκτίμηση του κόμματος «θα παρέμενε σίγουρα, χωρίς καμία προοπτική βελτίωσης, η σημερινή άθλια κατάσταση».

«Είναι, λοιπόν, καταρχήν θετικό ότι υπήρξε συμφωνία», σχολιάζει η ΝΔ, όμως, επισημαίνει, «τα θετικά σταματούν εδώ. Και αρχίζουν τα κρίσιμα ερωτήματα και ο μεγάλος προβληματισμός».

Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τη ΝΔ είναι το κομμάτι της εφαρμογής και το κατά πόσο θα φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση η συμφωνία «είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, σύνθετη και σε πολλά σημεία - ανησυχητικά – ασαφής».

Όπως προειδοποιούν, «η αναποτελεσματική εφαρμογή θα μετέτρεπε τη χώρα μας σε διαρκώς διευρυνόμενο καταυλισμό δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών».

«Τρανή απόδειξη για το πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία αυτή είναι ότι απαιτεί την εγκατάσταση στην Ελλάδα χιλιάδων εξειδικευμένων Ευρωπαίων και δεκάδων Τούρκων παρατηρητών – επιτηρητών», σχολιάζει ακόμη η ΝΔ και εξηγεί ότι «οι αρμοδιότητές τους είναι ακόμα απροσδιόριστες». Επιπλέον, προσθέτουν, είναι αβέβαιο πως θα ενταχθούν στην εσωτερική έννομη τάξη, ώστε να μην ανακύψουν προβλήματα εθνικής αρμοδιότητας ή ακόμα και εθνικής κυριαρχίας.

Εξάλλου, κατά τις εκτιμήσεις της ΝΔ, με τη συμφωνία «είναι πολύ πιθανό - εάν όχι βέβαιο - ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εκτοξευθεί ο αριθμός εκείνων που θα υποβάλλουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα προκειμένου να αποφύγουν την απέλαση – επιστροφή τους στην Τουρκία».

Η διάσταση του προβλήματος που μπορεί να προκύψει, εξηγούν από τη ΝΔ, γίνεται ακόμα περισσότερο ορατή, εάν ληφθεί υπόψη ότι σήμερα η Υπηρεσία Ασύλου μπορεί να εξετάσει 20.000 - 22.000 αιτήσεις ασύλου το χρόνο, και ότι δεν λειτουργεί η δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών ασύλου.

Ταυτόχρονα ως ένα ακόμη δύσκολο παράγοντα επισημαίνουν το γεγονός ότι η συμμετοχή των ευρωπαϊκών κρατών στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης θα γίνεται σε εθελοντική βάση.

Και όλα αυτά τονίζει η ΝΔ ενώ «η Τουρκία λαμβάνει ως αντίδωρο, χειροπιαστά ανταλλάγματα, όπως:

  • 3 + 3 δις ευρώ βοήθεια από την Ε.Ε.
  • Κατάργηση, έως τον προσεχή Ιούνιο, της υποχρέωσης τουριστικής θεώρησης (visa) για τους Τούρκους πολίτες
  • Επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ξεκίνησε με το «άνοιγμα» ενός από τα έως σήμερα, «κλειστά» ενταξιακά κεφάλαια».

Όλα αυτά, κατά τη ΝΔ, «δεν δικαιολογούν τις επιπόλαιες θριαμβολογίες του κ. Τσίπρα, ο οποίος για ακόμη μια φορά εμφανίζεται να μην έχει πλήρη εικόνα και αντίληψη των κειμένων που συμφώνησε».

«Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και την τεχνητά συγκολλημένη συγκυβέρνησή του με τον Π. Καμμένο, ότι μπορούν να λύσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα της χώρας και των Ελλήνων» καταλήγει η ΝΔ.