Την ανάγκη να εξασφαλιστεί άμεσα η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, ώστε να υπάρχουν πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στέγασης, σίτισης και περίθαλψης, επισήμανε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σήμερα πραγματοποίησε επίσκεψη στο λιμάνι όπου έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες.

Εκεί, είχε συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας με τον υπουργό Θοδωρή Δρίτσα, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Σταμάτιο Ράπτη και τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο γγ του ΚΚΕ σημείωσε ότι  «η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη και οι όποιες προσπάθειες γίνονται από τους εργαζόμενους, το Λιμενικό Σώμα και την αλληλεγγύη που εκφράζουν το δράμα αυτών των προσφύγων ώστε να έχουν στοιχειώδεις κανόνες επιβίωσης, δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται στην ελληνική κοινωνία, στους εργαζόμενους και στους ίδιους τους πρόσφυγες, που ουσιαστικά έχουν εκδιωχθεί βάναυσα από την πατρίδα τους, αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα».

Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα αδιέξοδο που οδηγείται συνολικά η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τελευταίες αποφάσεις της στη Σύνοδο Κορυφής, που, πλέον, όπως είπε, φέρουν και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως εξήγησε ο Δ. Κουτσούμπας πρόκειται για όλα τα βασικά ζητήματα που από την αρχή το ΚΚΕ είχε θέσει, δηλαδή «ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας μετά το κλείσιμο των συνόρων, για το γεγονός ότι επιβραβεύεται η τούρκικη πολιτική, η τούρκικη αστική τάξη που εποφθαλμιά στην περιοχή, γκριζάρει το Αιγαίο και συνεχίζει, ουσιαστικά, να στέλνει ανθρώπους πρόσφυγες να θαλασσοπνίγονται και βεβαίως για την παραβίαση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου, το οποίο, στην ουσία, αυτό περιλαμβάνεται στις αποφάσεις και της συνόδους κορυφής όταν, πλέον, μπαίνουν αστερίσκοι για το ποιος θεωρείται πρόσφυγας και από εκεί και πέρα ανοίγει ο δρόμος και για εγκλωβισμό τέτοιων ανθρώπων στην πατρίδα, αλλά και για μη επίλυση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ναυτιλίας ανέλυσε στον κ. Κουτσούμπα όλα τα δεδομένα που υπάρχουν αναφορικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, μετά και την πρόσφατη συμφωνία με την ΕΕ, ενώ ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται η δημιουργία άλλων 10 κέντρων προσωρινής φιλοξενίας, στα οποία θα μεταφερθούν σταδιακά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από το λιμάνι του Πειραιά.