Παραμονή του Γιάννη Μουζάλα στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής βλέπει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, παρότι το θέμα δεν έχει κλείσει για τους ΑΝ.ΕΛ.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM», σε ερώτηση εάν θα πρέπει να απομακρυνθεί ο κ. Μουζάλας είπε χαρακτηριστικά: «...Ούτε, κατά διάνοια! πρέπει να παραμείνει υπουργός, γιατί να φύγει; Το θέμα, θα αντιμετωπιστεί, όπως έχει αντιμετωπιστεί, μέχρι την ώρα. Θα λυθούν όλα αυτά τα ζητήματα, χωρίς άδικες, άτοπες και αναίτιες ανθρωποθυσίες, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα».

Παράλληλα, σε ερώτηση για το αν «βλέπει» παραμονή του κ. Μουζάλα στη θέση του απάντησε: «Ναι, βεβαίως».

Το θέμα βέβαια, όπως τόνισε και στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή την περασμένη Κυριακή ο Τέρενς Κουίκ, όχι μόνο δεν έχει κλείσει αλλά θα συζητηθεί μόλις επιστρέψει ο Πάνος Καμμένος από τις ΗΠΑ. «Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά δεν δίνουμε ψήφο στον Μουζάλα. Και αυτό όχι γιατι απέτυχε στο έργο του γιατί είναι ικανότατος στον τομέα του αλλά στην πολιτική πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όταν μιλάμε για εθνικά θέματα και ιδιαίτερα τη Μακεδονία μας», υπενυθυμίζεται ότι τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Ε.Ε-Τουρκίας για το προσφυγικό ο πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ότι «δεν θα είναι κάτι εύκολο, αυτό είναι σίγουρο, διότι είδατε και τις δηλώσεις της αυστριακής υπουργού, πάλι, που έκανε για τον άλλο διάδρομο τον Βαλκανικό».  Όπως σημείωσε, «ο καθένας, θα προσπαθήσει, προς τη δικιά του πλευρά, να εξισορροπήσει ή να αποσταθεροποιήσει, αυτή την απόφαση».

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση και τα μέτρα που θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή επισήμανε ότι: «Εύκολα, δεν περνάει τίποτα, που προσκρούει στη συνείδησή μας, όλων μας, που θα θέλαμε να υπάρχουν καλύτερες λύσεις και να έχει κλείσει ήδη αυτός ο επώδυνος κύκλος για την κοινωνία. Εύκολο δεν είναι τίποτα.. Αλλά, ναι, βλέπω να κλείνει η αξιολόγηση. Η κυβέρνηση, εξ ‘όσων γνωρίζω, έχει δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξει κόψιμο στις κύριες συντάξεις και μάλιστα ανεξαρτήτως, ύψους, αυτό κρατήστε το. Και δεύτερον, ότι στις επικουρικές, αν υπάρξουν μειώσεις, θα είναι τέτοιες που το άθροισμά τους, να αφορά πολύ μικρότερο από όσο υποθέτει κανείς, αριθμό συμπολιτών μας».

Ερωτηθείς για το εάν θα παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα είπε μεταξύ άλλων: «Γνωρίζετε, ότι δεν είναι επιλογή μας, η παραμονή του ΔΝΤ, το έχουμε πει σε χίλιους τόνους, αλλά εφόσον αποτελεί μέρος, των δεσμεύσεων, που έχουν πάρει, ενδεχομένως, άλλα κοινοβούλια, από ότι εμφανίζεται, ή το θεωρούν απολύτως απαραίτητο, οι Γερμανοί, ή άλλες δυνάμεις, είναι παρόν στις συζητήσεις. Το πώς θα κλείσει, τελικά, η αξιολόγηση, με την παρουσία του, με ποιες σημειώσεις του, υποσημειώσεις ή αστερίσκους, από την πλευρά του, είναι κάτι που θα το δούμε».

Τέλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σημειώνοντας πως «τίποτα δεν συνηγορεί ή δεν εξαναγκάζει για εκλογές. Δεν νομίζω ότι μπαίνει θέμα, αλλαγής της κυβερνητικής συγκρότησης».

«Αυτό που μπαίνει», συνέχισε, «είναι σε κάθε φάση, όπως έγινε τώρα και με το προσφυγικό, σε ένα βαθμό όσο έγινε, να είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι διαλόγου ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και να επιτυγχάνονται οι μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις και ανοχές με την κοινωνία αλλά και με τις πολιτικές δυνάμεις».