Προβληματισμός επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί,  βάσει των συμφωνηθέντων, η συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και εάν θα συνεχιστούν οι ροές κατά χιλιάδες, από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά. 

Όπως έγραψε το newpost ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανλάβει πρωτοβουλίες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ώστε να ευθυγραμμιστεί η Τουρκία με τη συμφωνία, ενώ η κυβέρνηση ζήτησε την παρέμβαση του ειδικού συντονιστή της Κομισιόν για το προσφυγικό, Μάρτιν Φερβέι. Η κίνηση αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς και σήμερα υπήρξαν παράνομες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, παρά τη συμφωνία της Παρασκευής.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται και πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα υπάρξει επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο της Κομισιόν όσο και με τη γερμανίδα Καγκελάριο, ώστε να ασκηθούν πιέσεις στην Άγκυρα.

Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε αξιωματούχοι από την Ελλάδα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επισκεφθούν την Τουρκία για να συζητήσουν σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, όπως δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, κανένας μετανάστης δεν θα επαναπροωθείται διά της βίας στην Τουρκία, δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός και πρόσθεσε πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί σχεδόν τα μισά—τα 35 από τα 72—κριτήρια που είχε θέσει η Ευρώπη για να παραχωρηθεί στους Τούρκους η δυνατότητα να ταξιδεύουν στο χώρο Σένγκεν χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίου.