Σε δύο παράλληλα μέτωπα με πολιτικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού για να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία και με την εναγώνια προσπάθεια να δημιουργηθούν νέες δομές φιλοξενίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπεράσει τα εμπόδια που έχουν ήδη δημιουργηθεί στα πρώτα 24ωρα της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Άγκυρας για το προσφυγικό.  

Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ήδη παρουσιάζει προβλήματα στην εφαρμογή της, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται προβληματισμένη. Όπως έγραψε το newpost ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ώστε να ευθυγραμμιστεί η Τουρκία με τη συμφωνία, ενώ η κυβέρνηση ζήτησε την παρέμβαση του ειδικού συντονιστή της Κομισιόν για το προσφυγικό,Μάρτιν Φερβέι. Η κίνηση αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς και σήμερα υπήρξαν παράνομες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, παρά τη συμφωνία της Παρασκευής.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται και πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα υπάρξει επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο της Κομισιόν όσο και με τη γερμανίδα Καγκελάριο, ώστε να ασκηθούν πιέσεις στην Άγκυρα.

Στα νησιά από χτες μέχρι σήμερα το πρωί έχουν έρθει 1.551 πρόσφυγες: Από αυτούς στη Λέσβο βρέθηκαν 754 άτομα, στη Χίο 784 και στη Σάμο 21.  

Στο μεταξύ, ξεκίνησε η διαδικασία ανταλλαγής συνδέσμων-παρατηρητών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Από τη γειτονική χώρα έρχονται συνολικά 25 κρατικοί υπάλληλοι της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της γείτονος, οι οποίοι σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣδεν είναι αστυνομικοί, καθώς  η συγκεκριμένη υπηρεσία στην Τουρκία δεν αποτελείται από ενστόλους.

Αναλυτικά, οι Τούρκοι σύνδεσμοι αστυνομικών καθηκόντων τοποθετούνται: 6 στη Χίο, 8 στη Λέσβο, 5 στη Σάμο, 3 στη Λέρο και 3 στην Κω. Από την Ελλάδα, σε πρώτη φάση, φεύγουν 5 αστυνομικοί, από την αντίστοιχη  υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα τοποθετηθούν οι 3 στο Δικελί απέναντι από τη Λέσβο και οι άλλοι 2 στον Τσεσμέ απέναντι από τη Χίο.

Παράλληλα, η Κομισιόν βεβαίωσε σήμερα πως μέχρι τις 28 Μαρτίου θα έχουν αποσταλεί 4.000 εξειδικευμένοι υπάλληλοι που θα επιβλέπουν τη διαδικασία καταγραφής των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Για τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης σχεδιάζεται να αποσταλούν στην Ελλάδα 50 επιπλέον ειδικοί από τη Frontex και 1.500 αστυνομικοί.

Επί της ουσίας, η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, τις πρώτες ώρες εφαρμογής της, παραμένει… κενό γράμμα. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais, η οποία κάνει λόγο για χάος και αυτοσχεδιασμό. Τα προβλήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας παραδέχτηκε από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου διυπουργικού οργάνου Γιώργος Κυρίτσης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο REAL FM. Πρόσθεσε ότι «ρυθμός αυτός δεν είναι διατηρήσιμος και δεν είναι και ρυθμός εφαρμογής της συμφωνίας». Σχετικά με τις αιτήσεις για άσυλο ο κ. Κυρίτσης επεσήμανε ότι  «η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία έχει ένα στοιχείο αντικινήτρου από το να περνάει κόσμος από την Τουρκία προς την Ελλάδα λόγω της απευθείας μετεγκατάστασης».

Η συμφωνία έχει ως γνωστό πολλά γκρίζα σημεία. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τοΤουρκικό ΥΠΕΞ, αξιωματούχοι από την Ελλάδα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επισκεφθούν τη γειτονική χώρα για να συζητήσουν σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της. Βάσει αυτής, κανένας μετανάστης δεν θα επαναπροωθείται διά της βίας στην Τουρκία, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Άγκυρας.

Μία από τις πρώτες ενέργειες του πρωθυπουργού μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής την περασμένη Παρασκευή,  ήταν η συγκρότηση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική υπό την προεδρία του και στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμύνης, ΔικαιοσύνηςΕπικρατείας και μία σειρά αναπληρωτές, αρμόδιοι για τις διάφορες πτυχές του προσφυγικού που συνολικά απαρτίζουν το μισό υπουργικό συμβούλιο.

Τρέχει η κυβέρνηση για νέους χώρους φιλοξενίας 

Σημειώνεται πως στα νησιά,  παραμένουν με το παλιό καθεστώς καταγεγραμμένοι και πιστοποιημένοι έτοιμοι να αναχωρήσουν για το εσωτερικό της Ελλάδας 2.472 μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο, 1251 στη Χίο και 1113 στη Σάμο.

Μαζί με τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα, ανέρχονται πλέον και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πάνω από 50.000, και συγκεκριμένα στους 50.411. Στην κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες «σπριντάρουν», ώστε να υπάρχουν επαρκείς χώροι για τους πρόσφυγες και σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώθηκε πως μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα έχουν εξασφαλιστεί ακόμη 10.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας. 

Μάλιστα, κατά τη συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μουζάλα με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Βασίλη Λαμπρινό, συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας δομών φιλοξενίας ακόμη και στην Κρήτη. 

«Ο κ. Μουζάλας μας ξεκαθάρισε ότι σε πρώτη φάση η Κρήτη δεν βρίσκεται στο σχεδιασμό για την υποδοχή των προσφύγων, ενδέχεται όμως να βρίσκεται στην επόμενη φάση. Ο αρμόδιος υπουργός βρήκε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα την πρότασή μας -ως δήμων Κρήτης και ιδιαιτέρως ως δήμου Χανίων δεδομένου ότι από εμάς ξεκίνησε αυτή η πρόταση- για τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών υπό ορισμένες προϋποθέσεις τις οποίες στη συνέχεια θα εξετάσουμε με αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου» αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

Ταυτόχρονα, προσπάθειες γίνονται να δημιουργηθούν τις επόμενες ημέρες περίπου 10 νέες δομές, σε μια προσπάθεια να μετακινηθούν πρόσφυγες από το λιμάνι και να μεταφερθούν σε χώρους με πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης καθώς σε περίπου ένα μήνα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή και έκτακτα μέτρα λόγω της εξόδου του Πάσχα.

Επίσης αποφασίστηκε τα ναυλωμένα πλοία με πρόσφυγες να κατευθύνονται σε άλλα λιμάνια εκτός του Πειραιά.