Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην εκπομπή στον «Ενικό», με τον Νίκο Χατζηνικολάου, στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Ως προς το θέμα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, σημείωσε πως ο Γιώργος Παπανδρέου δικαιούται μίας δεύτερης ευκαιρίας. 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές ότι, εξυπηρετεί ο κ. Τσίπρας τα συμφέροντα της Γερμανίας, τονίζοντας πως πρωθυπουργός ακούει μόνο καλά λόγια από τον Σόιμπλε και την Μέρκελ» και «πέταξε» καρφιά προς το Μαξίμου λέγοντας «εγώ περιμένω τώρα να τον καλέσουν και από το Λαϊκό Κόμμα». Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμιζε πως ο  κ. Τσίπρας έχει αναπτύξει καλές σχέσεις με την κυρία Μέρκελ και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «αυτά που κάνει  εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Γερμανίας».

«Και με το ασφαλιστικό και με το φορολογικό και με το αγροτικό οδηγεί σε μια εξόντωση τους πολίτες. Η κυβέρνηση στοχοποιεί οτιδήποτε παραγωγικό. Η ανάπτυξη είναι εχθρός της» ανέφερε επίσης η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε:

Όταν αναγκάστηκε το ΠΑΣΟΚ στο πρώτο μνημόνιο να εφαρμόσει σκληρά και άδικα μέτρα είχε να διαχειριστή ένα τεράστιο έλλειμμα. Ο κ. Τσίπρας πήρε την χώρα με πλεόνασμα και οδήγησε την χώρα πάλι στην ανάγκη να λάβει τέτοια μέτρα. Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε ταξικό εμφύλιο αν και η ίδια θεωρεί πως παίρνει τα μέτρα με ταξικά κριτήρια.

Επέμενε πως το καλοκαίρι, όταν το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε το μνημόνιο, επεσήμανε πως «στηρίξαμε την Ελλάδα, όχι την κυβέρνηση» και συνέχισε:

Το καλοκαίρι στηρίξαμε την Ελλάδα και όχι την κυβέρνηση. Ο κίνδυνος να βγει η χώρα από την ευρωζώνη ήταν υπαρκτός. Του είπαμε του πρωθυπουργού να φτιάξει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για να πάμε όλοι μαζί να διαπραγματευτούμε τους σκληρούς όρους που έθεταν οι εταίροι και εκείνος προτίμησε να πάει σε εκλογές γιατί προτίμησε να εμφανιστεί ως κομματάρχης.

 «Τη στήριξη που είχε ο κ. Τσίπρας δεν την είχε καμία άλλη κυβέρνηση. Βγήκαν στους δρόμους της πλατείες. Έλεγαν στον κόσμο ότι υπήρχε άλλος δρόμος. Δηλητηρίαζε το ξεκίνημα μιας εθνικής προσπάθειας. Οι τράπεζες δεν έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Δεν κυνηγήθηκαν οι επενδύσεις. Δεν εμφανιζόταν η χώρα σαν ξέφραγο αμπέλι. Δεν αποτελεί προέκταση αυτό που συμβαίνει σήμερα, αυτά που γινόντουσαν πριν. Τότε βλέπαμε τη βρύση αλλά τελικά νερό δεν ήπιαμε» συνέχισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Επέμεινε στην πρότασή της για κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης», λέγοντας ότι μόνο έτσι μόνο έτσι θα γίνει διαπραγμάτευση των μέτρων του μνημονίου και θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. «Υπάρχουν δυσκολίες για αν πετύχει ένα τέτοιο εγχείρημα αλλά αυτό έχει ανάγκη η χώρα. Να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σκοπό ώστε να φτάσουμε σε ένα καλό σημείο και έπειτα να ρωτήσουμε και πάλι τον λαό. Δεν έχω κάποια αγάπη για τη ΝΔ. Θέλω να μπει στη κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης το δεύτερο σε δύναμη κόμμα της Βουλής. Και ο ΣΥΡΙΖΑ να ήταν το ίδιο θα έλεγα. Χωρίς το δεύτερο κόμμα ο λαϊκισμός θα συνεχίσει να υπάρχει. Αν συνεχίσουν να αρνούνται και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ας κοιτάξουν τον λαό στα μάτια και να του πουν πως θα συνεχίσουν. Κανένας μόνος του δεν μπορεί. Μπορούμε μόνο όλοι μαζί» τόνισε.

Στη συνέχεια η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έστρεψε τα πυρά της κατά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη κατηγορώντας τον «ακολουθεί την τακτική του ώριμου φρούτου» καθώς και ότι «στηρίχτηκε στο δεξιό άκρο της ΝΔ για να εκλεγεί πρόεδρος».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστήριξε ότι «στο όνομα του μνημονίου έχουν χτιστεί καριέρες». «Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση γιατί καβάλησε το κύμα της οργής και του θυμού του κόσμου», συμπλήρωσε.

«Ο Παπανδρέου αξίζει μία δεύτερη ευκαιρία»

Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, σημείωσε πως ο Γιώργος Παπανδρέου αξίζει μία δεύτερη ευκαιρία, διευκρινίζοντας όμως πως η πρόσκλησή της δεν αφορά την επανένταξή του στο ΠΑΣΟΚ, «αλλά τη συμπόρευση για την δημιουργία ενός μεγάλου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς».  

Αποκάλυψε παράλληλα πως δεν έστειλε επιστολή στον Βασίλη Λεβέντη, εξαπολύοντας πυρά κατά του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων:

Δεν έστειλα επιστολή στον κ. Λεβέντη, γιατί η στάση του είναι αντιφατική αυτό το διάστημα. Έχει πει πράγματα κατώτερα  των περιστάσεων. Ακόμα και εδώ σε αυτή την εκπομπή ήρθε και είπε υποτιμητικά και απαξιωτικά λόγια για το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. 

Όσον αφορά τον Σταύρο Θεοδωράκη, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καλή επικοινωνία. ««Η κοινωνία θα επιλέξει ποιος θα είναι επικεφαλής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης», σχολίασε.

Πρόσθεσε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος «είναι παρών και δίνει τις μάχες του για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη», ωστόσο εξήγησε ότι «πάντα υπήρχαν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ».  Αναφερόμενη στη διαγραφή του κ. Γρηγοράκου, έκανε λόγο για «ανεπίτρεπτη στάση» από την πλευρά του, σημειώνοντας ότι δεν διαγράφηκε για τις απόψεις του. Ταυτόχρονα, η κ. Γεννηματά διεμήνυσε πως η Κουμουνδούρου δε χωρά σε αυτόν τον υπό διαμόρφωση διάλογο.

Σχετικά με το προσφυγικό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε τη χώρα «σε ένα τεράστιο hotspot», ενώ σημείωσε ότι οι εικόνες στην Ειδομένη «είναι ντροπή για την Ευρώπη και την Ελλάδα». Εκτίμησε δε πως η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί.