Το ζήτημα του τρόπου ένταξης στο νομικό πλαίσιο της Ελλάδας των ξένων και των τούρκων παρατηρητών που θα ασχοληθούν με το προσφυγικό στα νησιά, έβαλε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος. Διερωτήθηκε επίσης ποιες αρμοδιότητες θα έχουν και υποστήριξε ότι τίθεται θέμα κυριαρχίας του κράτους.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στο θέμα του Τούρκου στρατιωτικού το διαβατήριο του οποίου είχε σφραγίδα από τις αρχές των κατεχομένων στην Κύπρο. «Πρόκειται για πονηριά και μεθόδευση ο πρώτος αστυνομικός που πήγε στη Χίο να έχει τέτοια προβλήματα» υποστήριξε ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος είχε κάνει αναφορά στο ίδιο θέμα και στην πρωτολογία του, όταν απευθυνόμενος στον κ. Μουζάλα είπε:

Δεν πιστεύω εν τη ρύμη του λόγου σας να πείτε “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου”.

Συνεχίζοντας, ζήτησε να υπάρξει νομικό πλαίσιο για την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στο θέμα ενώ απαντώντας στον κ. Μουζάλα, που είχε ζητήσει από την αξιωματική αντιπολίτευση να κρατήσει χαμηλούς τόνους, και να μην χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως εργαλείο στην επιδίωξη να πέσει η κυβέρνηση, είπε ότι έπρεπε να απευθύνει την έκκληση προς τα κυβερνητικά έδρανα και ειδικότερα προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.

Απαντώντας, ο κ. Μουζάλας επεσήμανε ότι η παρουσία των τούρκων αξιωματικών είναι στο πλαίσιο μιας διεθνούς πρακτικής μεταξύ των χωρών που ανταλλάσσουν πρόσφυγες. Οι αξιωματούχοι αυτοί είναι συνήθως αστυνομικοί και δεν έχουν σχέση με τον στρατό είπε ο κ. Μουζάλας. Σχετικά με την αναφορά του κ. Κουμουτσάκου για την τουρκοκυπριακή προέλευση ενός αξιωματούχου, είπε ότι, «έχετε λάθος ενημέρωση για τον Τούρκο αξιωματικό με βάση την ενημέρωση που είχα».