ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Πώς έζησα τις επιθέσεις των Βρυξελλών

Δημοσίευση 22 Μαρτίου 2016, 23:17 / Ανανεώθηκε 23 Μαρτίου 2016, 03:34
Αβραμόπουλος: Πώς έζησα τις επιθέσεις των Βρυξελλών
Facebook Twitter Whatsapp

«Η πόλη ξαφνικά έπαψε να ζει». Με αυτή τη φράση περιέγραψε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος τις πρώτες στιγμές μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες», στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Η πόλη ξαφνικά έπαψε να ζει». Με αυτή τη φράση περιέγραψε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος τις πρώτες στιγμές μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες», στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Όπως επεσήμανε, ήταν καθ οδόν προς το κτίριο της Κομισιόν τη στιγμή της επίθεσης στο αεροδρόμιο. Μετά το χτύπημα στο μετρό, διηγήθηκε πως βγήκε από το αυτοκίνητό του και μπήκε στο κτίριο από έναν εναλλακτικό δρόμο.

«Αμέσως μετά τέθηκε σε λειτουργία το αντιτρομοκρατικό κέντρο στη Χάγη και αρχίσαμε να συντονίζουμε τα κράτη – μέλη», επεσήμανε ο επίτροπος, ο οποίος κάλεσε τα μέλη της ΕΕ να ανταλλάζουν πιο άμεσα τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους για τρομοκρατικές δραστηριότητες.

«Δεν νομίζω ότι αντιμετωπίζεται έτσι εύκολα η τρομοκρατία. Όσα συστήματα και να στήσεις, η τυφλή βία δεν αντιμετωπίζεται εύκολα», είπε ο κ. Αβραμόπουλος. Επεσήμανε εξάλλου ότι «αυτό που ζήσαμε στο Παρίσι, το ζήσαμε και στις Βρυξέλλες σήμερα. Οι βόμβες ήταν κατασκευασμένες με την ίδια συνταγή».

Αποκάλυψε πως πριν από λίγο καιρό έγινε κλειστή συνάντηση με εκπροσώπους μεγάλων εταιριών τεχνολογίας, και τους ζήτησε να αφαιρεθούν από το διαδίκτυο οι πληροφορίες που μπορεί να φανούν χρήσιμες στους τρομοκράτες για την κατασκευή βομβών.

Επεσήμανε εξάλλου ότι πρέπει όλη η Ευρώπη να είναι προετοιμασμένη και το ίδιο και οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες και επεσήμανε πως οι τρομοκράτες αυτοί είναι γέννημα – θρέμμα των χωρών που στρέφονται εναντίον τους. «Η Ευρώπη πρέπει να δει το ζήτημα της επανένταξης αυτών των ανθρώπων», είπε. 

Μίλησε για το θέμα των κλειστών συνόρων, υπογραμμίζοντας ότι «μας απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα», και συνέχισε: «Όλα αυτά που συμβαίνουν εύλογα τυχαίνουν εκμετάλλευσης από ορισμένους κύκλους, αυτό όμως είναι μια λάθος προσέγγιση».

Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε: «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα μια τέτοια προοπτική. Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας έχει στόχο την καταπολέμηση των διακινητών και των ροών στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Έχουν βάλει όλοι την υπογραφή τους και πρέπει να αποδείξουν ότι εννοούν ό,τι υπέγραψαν. Θέλουν κάποιοι να μας γυρίσουν στις σκοτεινές εποχές της Ευρώπης».

Ο Επίτροπος συνέχισε λέγοντας: «Θα εξηγήσω στον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών ότι παίρνουμε σοβαρά επισημάνσεις νόμιμων οδών προς την Ευρώπη με την αίτηση του ασύλου». Τέλος, σημείωσε: «Όλες οι χώρες να αντιληφθούν ότι έχουν υποχρεώσεις γιατί με την στάση τους θέτουν σε κίνδυνο το εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης».

Το newpost μεταδίδει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις για τις Βρυξέλλες σε live blogging