Αιχμές κατά της Τασίας Χριστοδουλοπούλου άφησε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ποτέ θέση για ανοιχτά σύνορα. «Αυτό που μπερδεύει ο κόσμος είναι θέσεις κινημάτων για ανοιχτά σύνορα. Δεν υπήρξε ποτέ θέση του ΣΥΡΙΖΑ για ανοιχτά σύνορα», εξήγησε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντιστεκόταν «με πάθος» σε αναφορές περί ανοιχτών συνόρων, υποστηρίζοντας ότι γίνεται καλή φύλαξη των συνόρων.

Σε αυτό το πλαίσιο,  άφησε αιχμές κατά της προκατόχου του Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Έχουμε να κάνουμε με την προσωπική θέση ενός ανθρώπου και από την άλλη τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν ήθελε ποτέ ανοικτά σύνορα. Υπάρχει μία σαφής διαφοροποίηση αναφέρει ο κ. Μουζάλας, προσθέτοντας ότι η κ. Χριστοδουλοπούλου «έκανε λάθη». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η προκάτοχός του «είπε και σωστά πράγματα, αλλά με τον λάθος τρόπο», αλλά επεσήμανε πως η Ευρώπη επέδειξε διάθεση υποδοχής προς τους πρόσφυγες τον πρώτο καιρό, χωρίς να μπορεί να τις αντέξει.

Επεσήμανε επίσης, πως το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, ποτέ δεν έκλεισε. «Υπάρχει ένας μύθος, η Αμυγδαλέζα δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί. Απλά απελευθερώθηκαν που είχε λήξει η περίοδος που πρέπει να κρατούνται. Επίσης το θέμα είναι με τις συνθήκες που επικρατούσαν εκεί, το είχα δει και ως γιατρός πριν γίνω υπουργός. Δεν το λέω ως μομφή για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, γνωρίζουμε τις δυσκολίες στα οικονομικά που αντιμετώπιζαν».

«Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε σε επαναπροωθήσεις μεταναστών», είπε εν συνεχεία ο αναπληρωτής υπουργός που επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να επιστρέψει αυτούς τους ανθρώπους. «Αυτή τη στιγμή καταλαβαίνω την εικόνα πιο σφαιρικά. Για να γίνεται η πράξη καλύτερη πρέπει να συνεχίζουμε να φωνάζουμε για να βελτιωθούν τα πράγματα», επεσήμανε.

 «Το στοίχημα είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς, ειδικά των παιδιών», σημειώνει και κρούει των κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα σε αυτούς τους αριθμούς που δεν έχουμε ξαναδεί στην Ευρώπη όπου δεν θα πεθάνουν παιδία, όπου δεν θα πεθάνουν άνθρωποι».

«Δεν αποκλείω να πεθάνουν παιδιά στην Ειδομένη, αλλά και αλλού» προειδοποιεί δε ο υπουργός, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό.

Εκτίμησε επίσης ότι, βάσει του χειρότερου σεναρίου, ο πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα θα πλησιάσουν τους 100.000. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. φάνηκε εντελώς απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τα προσφυγικά ρεύματα.