Σε νέα περίοδο εισέρχεται από σήμερα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς η διπλή επίθεση στις Βρυξέλλες επηρεάζει πολλαπλά τις πολιτικές εξελίξεις και στη χώρα μας. Μετά το σοκ που προκάλεσαν οι πρώτες εικόνες από τη βελγική πρωτεύουσα, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης αντέδρασε άμεσα τόσο μέσω διαδικτύου όσο και με τηλεοπτική δήλωσή του, πράττοντας επί της ουσίας ότι όλοι οι άλλοι ηγέτες της γηραιάς ηπείρου. 

Ωστόσο, με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. καλείται να βρει νέες ισορροπίες. Διότι ναι μεν η γενικότερη στάση της Ν.Δ. για τις ευθύνες της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού δικαιώθηκε, ωστόσο ενδεχόμενη κατάρρευση της, ηδη πολύπλοκης, συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας θα περιορίσει τη δυνατότητα χειρισμών του κόμματος. Κυρίως, όμως, θα επιβαρύνει υπέρμετρα την ίδια την ελληνική κοινωνία, όπως πλέον φοβούνται οι περισσότεροι στη γαλάζια ηγετική ομάδα. 

Παράλληλα, το τυφλό χθεσινό κτύπημα αναμένεται να φουντώσει και τις φωνές που επιδιώκουν μία συντριπτική απάντηση προς το Ισλαμικό Κράτος. Ήδη στελέχη της Ν.Δ. (από τον Μ. Βορίδη μέχρι τον Γ. Πλακιωτάκη) τοποθετήθηκαν ανοικτά υπέρ της ανάγκης να υπάρξει δυναμική απάντηση της Ευρώπης, που δεν μπορεί παρά να είναι με τη δύναμη των όπλων ενώ και παράγοντες εκτός Ν.Δ., όπως ο διαγραφής Φ. Κρανιδιώτης, εμφανίζονται δικαιωμένοι για την κριτική τους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και έναντι της αρχικώς μετριοπαθούς στάσης της ίδιας της Ν.Δ. Ως εκ τούτου δημιουργείται το πλαίσιο για περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση της κοινής γνώμης, και ιδίως του συντηρητικού ακροατηρίου, έναντι του μεταναστευτικού φαινομένου (σ.σ. έστω κι αν οι υπεύθυνοι για τα χθεσινά κτυπήματα ήταν Βέλγοι πολίτες) κάτι που είτε θα οδηγήσει και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη σε σκλήρυνση της γραμμής του είτε θα δημιουργήσει σημεία διαρροής ψηφοφόρων προς τα δεξιά και το σχήμα που επιχειρείται (με τη συμμετοχή των Καρατζαφέρη, Μπαλτάκου, Νικολόπουλου κ.α.) να συγκροτηθεί ως εκφραστής της πατριωτικής – λαϊκής δεξιάς. 

Με άλλα λόγια, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. βρίσκεται αντιμέτωπος με τον γενικευμένο κίνδυνο ανόδου του εθνικισμού – λαϊκισμού συνολικά στην Ευρώπη (βλ. Γερμανικό AFD) αλλά και στις ΗΠΑ (βλ. Τράμπ), εξέλιξη που θα απαιτήσει ειδικούς χειρισμούς, λεπτές ισορροπίες αλλά και ηγετικό ειδικό βάρος προκειμένου αφενός να το αντιμετωπίσει ως πολιτικό κίνδυνο, αφετέρου δε να το εντάξει - ενσωματώσει ως κρίσιμο μέγεθος. στη μεγάλη δεξαμενή της Ν.Δ.