Έντονη ανησυχία, σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, υπάρχει στη Λεωφόρο Συγγρού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος μετά τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις με το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ πρόκειται να αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι θα πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. 

Όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε χθες στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, αμέσως μετά τις πρώτες πληροφορίες για τη σφαγή στη βελγική πρωτεύουσα, οι παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη θα κινούνται πάνω σε διπλό άξονα, στην διατήρηση της ασφάλειας και της ελευθερίας.  Ήδη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε εντολή στον συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος Βασίλη Κικίλια, να συναντηθεί σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, προκειμένου να τον ενημερώσει αναλυτικά για τις κινήσεις της κυβέρνησης. 

Ο προβληματισμός υπάρχει στη ΝΔ, καθώς όπως εξηγούσε κορυφαίο στέλεχος του γαλάζιου επικοινωνιακού επιτελείου στο newpost.gr, το Μέγαρο Μαξίμου, με τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του έχει δείξει ότι δεν έχει πάρει σοβαρά το ζήτημα της ασφάλειας. Μάλιστα στελέχη της ΝΔ συζητούσαν χθες το βράδυ στη Βουλή, τις πληροφορίες που φθάνουν για εμβάθυνση της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης, εκφράζοντας το φόβο τους, μήπως οι κυβερνητικές κινήσεις αφήσουν και σε αυτό το ζήτημα την Ελλάδα εκτός. 

Επίσης ερωτήματα υπάρχουν για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας, καθώς θα πρέπει η Ευρώπη να πιέσει πλέον την Τουρκία να είναι πιο συνεργάσιμη στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο ότι θα έχει αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η γειτονική χώρα υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω, αν για παράδειγμα οι Ευρωπαίοι γίνουν πιο απαιτητικοί στο θέμα της βίζας, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη συμφωνία. 

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της ΝΔ θα θέσει υπόψη της κυβέρνησης συγκεκριμένες προτάσεις, για το τι θα πρέπει να γίνει στο επόμενο διάστημα στα ζητήματα ασφάλεια και στο προσφυγικό, κάτι που θα πράξει και στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη, που θα πραγματοποιηθεί τελικά (μετά την αναβολή που πήρε) την ερχόμενη Τρίτη 29 Μαρτίου.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα και κυρίως να δημιουργήσει κλίμα για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που θα συνεδριάσει δύο μέρες αργότερα την επόμενη Πέμπτη, αντί για αύριο, με μεθόδευση της κυβέρνησης, όπως καταγγέλθηκε από τη ΝΔ.