Φόβους για παραγκωνισμό βασικών αρχών, αν όχι του συνόλου, της συνθήκης Σένγκεν, αλλά και για την εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας για το προσφυγικό, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες είπε ότι «η απάντηση απέναντι στις προκλήσεις δεν μπορεί να βρεθεί με μονομερείς αποφάσεις για λιγότερη Ευρώπη», σημειώνοντας πως κοινές αποφάσεις για περισσότερη Ευρώπη μπορούν «να κάνουν την πρόκληση ευκαιρία».

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ακόμη ότι «αναδεικνύεται το θέμα της ασφαλείας. Δεν πρέπει να γίνει αιτία για αποφάσεις υποταγής στο φόβο. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Στη δική μας αντίληψη ήταν πάντα προτεραιότητα. Όχι στην αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως είπε: «Προϋπόθεση της ελευθερίας και της δημοκρατίας είναι η ασφάλεια. Πάνε χέρι-χέρι. Αυτή είναι η δική μας αντίληψη», και έστρεψε τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, μέχρι τώρα είχε υποβαθμισμένη την έννοια της ασφάλειας στην πολιτική του αντίληψη, στην ιδεολογία και το πρόγραμμά του.

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για το προσφυγικό και ειδικότερα για την Ειδομένη, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «τα όσα διαδραματίζονται εκπέμπουν εικόνες τριτοκοσμικού κράτους» και έκανε λόγο για ανεπαρκείς χειρισμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο οι πρόσφυγες σε Πειραιά και Ειδομένη πρέπει να μεταφερθούν σε κλειστούς χώρους, με το κράτος και την αστυνομία να είναι παντού, όχι όμως με τη βία, συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του αναπλ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι μπορεί να γίνει η μεταφορά τους «χωρίς χρήση βίας, αφού προηγηθούν σοβαρές δράσεις ενημέρωσης και πειθούς».

Όπως είπε, «η αστυνομία έχει επικουρικό ρόλο και μπορεί να τον αναλάβει χωρίς πρόβλημα, είναι τελείως διαφορετικό από βία, όμως το κράτος οφείλει να είναι παρόν».

Παράλληλα σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην οικονομία και την πορεία της διαπραγμάτευσης τόνισε ότι «η κυβέρνηση κωλυσιεργεί στην αξιολόγηση», επισημαίνοντας πως «θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το φθινόπωρο» και ότι έχει κόστος και για τη χώρα και για τους πολίτες.

Εξάλλου όπως σχολίασε «τα σημεία σύγκλισης δείχνουν σύγκλιση σε περικοπές και νέους φόρους».

Τέλος αναφερόμενος σε ζητήματα δικαιοσύνης και στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που αναβλήθηκε χθες, είπε ότι η ΝΔ ζήτησε τη σύγκληση της μόνης αρμόδιας επιτροπής, των θεσμών και διαφάνειας γιατί, όπως τόνισε, εκεί μπορούν να διαλευκανθούν τα μεγάλα ζητήματα.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, την Τρίτη, οπότε και προγραμματίστηκε εκ νέου η συζήτηση στη Βουλή για τη διαφάνεια, «η κυβέρνηση και ο Τσίπρας πηγαίνουν ως απολογούμενοι και κατηγορούμενοι και όχι ως κατήγοροι, γιατί σε 14 μήνες έχουν φτιάξει μια εικόνα της Ελλάδας, τριτοκοσμικής χώρας».