Επίσκεψη στη Νέα Υόρκη πραγματοποιεί ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, την οποία ο κ. Φίλης χαρακτήρισε «χρήσιμη» και «εποικοδομητική», συζητήθηκαν θέματα ελληνισμού, ορθοδοξίας, παιδείας και ομογένειας, ενώ σε ερώτηση για το θέμα των Ποντίων τόνισε ότι ''σε στιγμές πολύ δύσκολες για τη χώρα στόχος πρέπει να είναι η ενότητα και όχι οι μικροκομματικές αντιπαραθέσεις''. 

Ιδιαίτερα, όπως αναφέρει το υπουργείο, στο ζήτημα της ελληνικής παιδείας στην ομογένεια της Αμερικής, «η όποια συζήτηση καθιστά αναγκαία τη συνεργασία με την Εκκλησία, που έχει την ευθύνη του οργανωμένου εκπαιδευτικού συστήματος στην Αμερική».

«Είναι προφανές ότι σε ένα περιβάλλον όπως το αμερικανικό όπου υπάρχουν δυνατότητες αυτή τη στιγμή με την ενεργό παρουσία και δραστηριότητα της Εκκλησίας να μαθαίνουν τα παιδιά τη γλώσσα τους, τη μητρική, την ελληνική γλώσσα, είναι λογικό να συνεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε και όλες τις δυνατότητες που δίνονται από το επίσημο αμερικανικό κράτος», δήλωσε ο Νίκος Φίλης.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το θέμα που προέκυψε με τους Ποντίους ο υπουργός τόνισε ότι «σε στιγμές πολύ δύσκολες για τη χώρα στόχος πρέπει να είναι η ενότητα και όχι οι μικροκομματικές αντιπαραθέσεις». Ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι «από εκεί και πέρα το κράτος έχει μια σαφή πολιτική ως προς το θέμα των Ποντίων, για τη Γενοκτονία των Ποντίων, αυτήν που επαναλαμβάνουμε σε κάθε επίσημη δραστηριότητα, όπως με την επίσκεψη του Αρμενίου Προέδρου στη χώρα».

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επεσήμανε ότι η επικοινωνία με τον Έλληνα υπουργό πραγματοποιήθηκε σε ένα πολύ σαφές, ανοιχτό και ευθύ πεδίο. «Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να συνεχίσουμε αυτό που συμβαίνει εδώ, ένα θαυμαστό φαινόμενο, το ότι είμαστε στην 6η γενιά και αυτή μπορεί με δεδομένες ευκαιρίες και ερεθισμούς να ανακαλύπτει πολύ εύκολα τις ρίζες της, πράγμα που δεν συμβαίνει με άλλες εθνικότητες που είναι στην Αμερική και που έχουν αφομοιωθεί ήδη στην 3η γενιά. 

Αυτό είναι κάτι που ιστορικά οφείλεται στην Εκκλησία και ως Εκκλησία θα το συνεχίσουμε –και υπάρχει η προθυμία και η βεβαιότητα ότι με τη συνεργασία θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο ό,τι μας έχει δοθεί εδώ και στο χώρο καταγωγής μας που είναι η Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχιεπίσκοπος μετά το τέλος της συνάντησης.