Την πεποίθηση ότι ο στρατός δεν μπορεί να εμπλακεί στην Ειδομένη εξέφρασε σήμερα στην διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, κάνοντας λόγο, την ίδια στιγμή, για ''κενά'' στην εφαρμογή της συμφωνίας από την πλευρά της Τουρκίας. 

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει με κάθε τρόπο πρόσφυγες και μετανάστες να αντιληφθούν, ότι η Ειδομένη είναι ένα απόλυτο αδιέξοδο για αυτούς και ότι δεν υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός.

Όπως τόνισε:

Επειδή το 100% δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, αλλά θέλει να προωθηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η λύση για αυτούς είναι μόνο τα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, που είναι απόλυτα οργανωμένα. Μόνο από εκεί θα έχουν τις προϋποθέσεις να εξεταστεί και να γίνει δεκτό το αίτημά τους. 

Τόνισε, επίσης, ότι ''οργανωμένα συμφέροντα που διακινούν όλες αυτές τις ροές προς την πατρίδα μας, δημιουργούν ένα καθεστώς παραπληροφόρησης και θα τολμούσα να πω ένα καθεστώς πιεστικό, ένα καθεστώς εκβιασμού σε βάρος της πλειοψηφίας, κυρίως προσφύγων. Αυτοί υποκινούν απειλές για απεργία πείνας, ταραχές κλπ. Αυτοί εγκλωβίζουν στην Ειδομένη χιλιάδες οικογένειες''.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι συμμερίζεται την άποψη του Γιάννη Μουζάλα ότι η Ειδομένη θα αδειάσει σταδιακά και καταφέρθηκε εναντίον εκείνων που ζητούν να παρέμβει η αστυνομία:

Μπορεί να επέμβει με δυναμικό τρόπο η Αστυνομία (προφανώς αυτό ζητούν οι ακραίοι) όταν εδώ συνυπάρχουν 12.000 άνθρωποι, χιλιάδες γυναίκες και παιδιά και ανάμεσά τους μία ισχυρή αντιδραστική πολυπληθής ομάδα επικίνδυνη για όλα; 

Τα λέω όλα αυτά φωναχτά, για να καταλάβουν επιτέλους κάποιοι ότι κάποιοι χειρισμοί θέλουν χρόνο, μέθοδο και όχι ακρότητες.  

Παράλληλα, ο κ. Κουίκ έκανε λόγο για ''πολλά κενά'' στην εφαρμογή της συμφωνίας από την Τουρκία:

Η Ελλάδα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πέτυχε μια σημαντική και καθοριστική συμφωνία στις Βρυξέλλες, την οποία η Τουρκία εφαρμόζει - το λέω επιεικώς - με πολύ χαλαρό τρόπο.

Με πολλά κενά.Ζητάμε η Τουρκία να εφαρμόσει με απόλυτη συνέπεια όλες τις πτυχές της συγκεκριμένης συμφωνίας, η οποία και θα αρχίσει να αποκλιμακώνει την κατάσταση στην Ελλάδα. Μιλάμε για τη συμφωνία που προβλέπει εμπλοκή του ΝΑΤΟ, επαναπροώθηση κλπ, που νομοτελειακά θα αποκλιμακώσει και την κατάσταση εδώ στην Ειδομένη

Από την πλευρά του, ο κ. Κουίκ εξήρε την σημαντική προσφορά των ΜΚΟ παντού και κυρίως στα νησιά και στην Ειδομένη, οι οποίες το μόνο που ζητούν - για να μπορούν να λειτουργούν - είναι ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.

Ο στρατός δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο των ΜΚΟ

Την ίδια στιγμή, συντάχθηκε με την στάση του υπουργού ΕΘΑ Πάνου Καμμένου, τονίζοντας ότι ο '' στρατός δεν υποκαθιστά και δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο των ΜΚΟ. Και πόσω μάλλον εδώ στην Ειδομένη, που δεν είναι ένας επιλεγμένος και οργανωμένος χώρος από πλευράς ελληνικού Κράτους, αφού αποτελεί αποκλειστική αυθαίρετη επιλογή προσφύγων και μεταναστών''. 

''Άρα, εκτός από την ενδεχόμενη αποστολή τροφίμων και αυτό σε πολύ περιορισμένη κλίμακα, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να εμπλακούν με την Ειδομένη'' πρόσθεσε.

Πρόσθεσε, δε, ότι το υπουργείο Άμυνας ''έχει επιτελέσει και επιτελεί ένα εκπληκτικό έργο, το οποίο κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Απεναντίας μάλιστα. Επιδοκιμάζεται και από τους Έλληνες πολίτες και από τους ευρωπαίους εταίρους,  καθώς έχουν κάνει σε μηδενικό χρόνο μια δουλειά σε hot-spots, ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας και κέντρα επαναπροώθησης σε νησιά και σε πολλά μέρη της ηπειρωτικής χώρας, με δημιουργία υποδομών φιλοξενίας, με τριπλή καθημερινή σίτιση, με ιατρική και φαρμακευτική επίβλεψη, προσφέροντας μια αξιοπρεπή προσωρινή διαβίωση μέσα σε ένα υγιεινό περιβάλλον. Και όπου χρειαστεί θα δημιουργήσει και άλλα''.