ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαδάνε την μαργαρίτα για την παραμονή του ΔΝΤ

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 23 Μαρτίου 2016, 18:18 / Ανανεώθηκε 23 Μαρτίου 2016, 21:25
Μαδάνε την μαργαρίτα για την παραμονή του ΔΝΤ
Facebook Twitter Whatsapp

Κατά τον πρόσφατο γύρο διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση «έδειξε» σε όλους τους τόνους ως υπαίτιο των καθυστερήσεων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις αξιώσεις του τόσο στο ασφαλιστικό όσο και για μεγαλύτερα δημοσιονομικά μέτρα.

Κατά τον πρόσφατο γύρο διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση «έδειξε» σε όλους τους τόνους ως υπαίτιο των καθυστερήσεων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις αξιώσεις του τόσο στο ασφαλιστικό όσο και για μεγαλύτερα δημοσιονομικά μέτρα.

Το τελευταίο διάστημα η κόντρα κυβέρνησης – Ταμείου, κλιμακώνεται σταδιακά με αποκορύφωμα τις σημερινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «ιδεολογικές εμμονές» και στοιχεία που παραθέτει το ΔΝΤ, τα οποία όπως είπε είναι γεμάτα ανακρίβειες.

Ως παράδειγμα έθεσε τη διαφωνία η οποία συντηρείται αναφορικά με το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015. Κατά τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το περασμένο έτος έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,2% του ΑΕΠ και οι ακριβείς ανακοινώσεις αναμένονται στις 21 Απριλίου από τη Eurostat. Το ΔΝΤ όμως, ακόμα και με βάση τα οριστικά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2015, επιμένει ότι υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, χωρίς να μπορεί να αιτιολογήσει πώς προκύπτει αυτή η εκτίμηση. «Δεν μας λένε πώς προκύπτει αυτό το 0,6% του ΑΕΠ», σημείωσε ο κ. Κουτεντάκης τονίζοντας πως «υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην αξιολόγηση, η οποία οφείλεται στο ΔΝΤ».

Το ερώτημα που γεννάται από τη στάση του Ταμείου είναι απλό: Θέλει ή όχι να παραμείνει στο πρόγραμμα; Και η απάντηση  είναι πιο πολύπλοκη απ ότι φαίνεται… Παρότι οι υπόλοιποι θεσμοί θα ήθελαν την παραμονή του, η στάση των εκπροσώπων του ΔΝΤ σε τεχνικό επίπεδο φαίνεται πως προκαλεί προβληματισμούς. Δεν είναι μακριά εξάλλου οι ημέρες που διεξαγόταν «μυστικοί δείπνοι» μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών ώστε να καθοριστεί ένας κοινός τόπος μεταξύ τους σε θέματα που διαφωνούν.

Το μεγαλύτερο όμως «αγκάθι», αφορά το ύψος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο τίθεται ως προϋπόθεση από το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου επεσήμανε πως το ΔΝΤ θα δώσει πόρους στο εν εξελίξει πρόγραμμα μόνο εάν προηγηθεί γενναία ελάφρυνση του χρέους, με άλλα λόγια είπε πως είναι ξεκάθαρα απόφαση του Ταμείου, το τι θα κάνει στην περίπτωση της Ελλάδας.

Σε αυτό τα πλαίσιο ήρθε και η τοποθέτηση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος κατ ουσίαν πέταξε το μπαλάκι στο… Ταμείο για την  παραμονή του ή όχι στο πρόγραμμα.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι εταίρος στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ, σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις που προβλέπει η Συνθήκη ΕΜΣ. Σε ό, τι αφορά τη συμμετοχή του σε ξεχωριστό πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα συνεπάγεται αποκλειστική χρηματοδότηση, αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά το ΔΝΤ» είπε χαρακτηριστικά.

Με δεδομένη τη θέση όμως του Ταμείου για βαθύ «μαχαίρι» στις συντάξεις αλλά και μεγάλο «κούρεμα» χρέους, έχει δημιουργηθεί ένα θολό τοπίο σχετικά με τον ρόλο του στο μνημόνιο. Ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να πάρει και η δήλωση σήμερα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτά ισοδύναμα για να μη μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις, μία θέση που εν πολλοίς στέκεται απέναντι από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. «Αν για λόγους που ξέρουμε, δεν υπάρχει πολύς χώρος για ελιγμούς στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τότε οι τρεις θεσμοί πρέπει... μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να δουλέψουν, ώστε να βρουν κάτι άλλο αντ' αυτού», είπε χαρακτηριστικά.