Σε κλίμα έντονου προβληματισμού για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να εξετάσει τις διαστάσεις που λαμβάνει το προσφυγικό. Στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα έχει στη συμφωνία το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στην «καρδιά» της Ευρώπης, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να καθυστερήσει η μετεγκατάσταση και επαναπροώθηση των προσφύγων στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. 

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι τρομοκρατικές ενέργειες, όπως αυτή των  Βρυξελλών, ενισχύουν το άισθημα ανασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ενδυναμώνουν τις φωνές που θέλουν να μην εφαρμοστείο στην πράξη η συμφωνία Ε.Ε- Τουρκίας για το προσφυγικό, προκειμένου να μην αναλάβουν και το βάρος που τους αναλογεί. 

Ενδεικτική της ανησυχίας, αλλά και της «επιθετικής» στάσης που έχει αποφασίσει να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διαφυλάξει την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό, είναι η διαμαρτυρία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η επιχειρηση της συμμαχίας στο Αιγαίο δεν αποδίδει και οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Η επικοινωνία των δύο ανδρών, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, έγινε χθες το βράδυ, με τον έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει στον ισχυρό άνδρα του ΝΑΤΟ την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι παρότι έδωσε την συγκατάθεσή του στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες και ακόμα δεν υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση της μεταναστευτικής ροής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε τον έλληνα Πρωθυπουργό ότι τις επόμενες ημέρες η κατάσταση θα βελτιωθεί. Ωστόσο, εν τοις πράγμασι η επιχειρησιακή δύναμη του ΝΑΤΟ είναι απούσα, δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά σε δράση κατά των διακινητών της Τουρκίας, οι οποίοι εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητοι, βρίσκοντας νέες διόδους και νησιά για να περάσουν παράνομα πρόσφυγες και μετανάστες. 

Πηγές της Κουμουνδούρου εξέφραζαν τις προηγούμενες ημέρες επιφυλάξεις για τόσο για το επιχειρησιακό σκέλος του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όσο και για την αποτελεσματικότητα της παρουσίας της Συμμαχίας. Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι κυβερνητικές φωνές, όπως αυτή του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος είχε εκφράζει τη συσπιστία του ως προς το κατά πόσο μπορεί το ΝΑΤΟ να είναι ικανή αποτρεπτική δύναμη στο Αιγαίο.