Τη θέση ότι είναι λάθος να συνδέονται τα ζητήματα της αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και της προσφυγικής κρίσης εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, από τη Λευκωσία, στην πρώτη της επίσκεψη ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Το προσφυγικό και η διαχείρισή του, τα δικαιώματα των προσφύγων, η ασφάλεια της χώρας μας, η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και το ζήτημα της αξιολόγησης της Ελλάδας από τους δανειστές της «είναι δύο ζητήματα, που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού», δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον εκτιμά ότι με την πρόσφατη συμφωνία για την προσφυγική κρίση, μπορεί να διευκολυνθεί η αξιολόγηση της Ελλάδας από τους δανειστές, τόνισε: «Ο συμψηφισμός τους είναι λάθος, μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Είναι ένα θέμα το πώς θα πρέπει να σταθούμε στην αξιολόγηση και ένα δεύτερο ζήτημα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που διεκδικούμε».

Ως ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, είπε, έχουμε αναδείξει την αναγκαιότητα να διεκδικήσει η χώρα έκτακτη οικονομική ενίσχυση και για όσο διατηρούνται οι ροές, γιατί βλέπετε ότι δεν έχουν ελεγχθεί και δεν έχουν σταματήσει, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει η Ελλάδα στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει και βεβαίως να στηρίξει και τις τοπικές κοινωνίες και τις περιοχές της χώρας, που έχουν προφανώς πληγεί από την προσφυγική κρίση. «Η εικόνα στην Ειδομένη είναι μια εικόνα, που δεν μπορεί να τιμά ούτε την Ελλάδα, αλλά ούτε και την Ευρώπη», προσέθεσε.

Σε ερώτηση, αν την ανησυχεί η έξαρση της τρομοκρατίας στην Τουρκία, η κ. Γεννηματά δήλωσε: «Καταδικάζουμε την τρομοκρατία και τη βία, όπου κι αν αυτή εκδηλώνεται και είναι εξίσου ανησυχητική», ενώ για την επίθεση στις Βρυξέλλες σημείωσε ότι μιλάμε για την κατάσταση, που επικρατεί στην Ευρώπη, διότι δεν πρέπει να πάμε σε ένα ευρωσκεπτικισμό, δεν πρέπει να πάμε σε λογική κλειστών συνόρων.

«Ήδη από χθες υπάρχουν χώρες που ανακοινώνουν το κλείσιμο των συνόρων τους. Άρα αυτή είναι μια εξέλιξη, η οποία έχει συνέπειες στην καθημερινότητά μας, σε αυτό που εμείς θέλουμε να είναι η Ευρώπη, των ανοικτών συνόρων και της ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας, της ειρήνης, και της συνεργασίας και της ανάπτυξης των λαών μας και των χωρών μας», προσέθεσε.

Για το Κυπριακό δήλωσε ότι η λύση πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο μια, «λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό».

Η κ. Γεννηματά, που σήμερα είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αύριο θα γίνει δεκτή από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.