Αποσυνδέει για ακόμη μία φορά το προσφυγικό από την αξιολόγηση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος μάλιστα αναφέρει πως πρέπει να γίνουν περισσότερα σε μία σειρά από ζητήματα όπως το φορολογικό ώστε να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο αντιπρόεδρος αναφέρει πως το πακέτο διάσωσης είναι ανεξάρτητο από τις προσπάθειες της ΕΕ να διαχειριστεί τις ροές προσφύγων και πρέπει να παραμείνει σε τροχιά. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει βήματα στο θέμα του ασφαλιστικού, του φορολογικού και των ιδιωτικοποιήσεων για να κλείσει η αξιολόγηση και να εκταμιευτούν οι προβλεπόμενοι πόροι του προγράμματος.

«Αναγνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στην παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα, οι όροι έχουν τεθεί» ξεκαθαρίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και σημειώνει πως δεν υπάρχει ακριβής προθεσμία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου.

Υποστήριξε πως οι τραπεζικές καταθέσεις εμφανίζουν κάποια μέτρια ανάκαμψη και ότι το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αντιμετωπίζεται, κάτι που σύμφωνα με το Bloomberg σημαίνει πως δεν αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Υπάρχει η ανάγκη να κινηθούμε γρήγορα με την πρώτη αξιολόγηση, αλλά φυσικά δεν μπορούμε να κινηθούμε πιο γρήγορα από ότι κινείται η ελληνική κυβέρνηση για την λήψη σημαντικών αποφάσεων» τόνισε ο Ντομπρόβσκις.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η αξιολόγηση θα αποτελούσε ένα καθησυχαστικό σημάδι για την οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας» τόνισε.