Σειρά πρωτοβουλιών για το προσφυγικό, στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες ξεκινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με πρώτη κίνηση την κατάθεση αιτήματος προς τον πρόεδρο της Βουλής για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα θέματα ασφάλειας. Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση του συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα και κράτησε περισσότερο από δύο ώρες.

Το στρατηγικό δόγμα της Συγγρού για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, θα βασίζεται στους άξονες «ασφάλεια και ελευθερία», με τον κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζει από δω και πέρα πως «η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας», ενώ παράλληλα θα στρέφει τα πυρά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δίκη του αντίληψη περί ασφαλείας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως εμφανίζεται έντονα ανήσυχος για το ενδεχόμενο η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό να μείνει μετέωρη, καθώς, όπως εξηγούν από τη ΝΔ ήταν ήδη ασαφής και τώρα, μετά τα τραγικά γεγονότα στη βελγική πρωτεύουσα, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να μην προχωρήσει, λόγω και της πρόβλεψης που υπάρχει για μετεγκατάσταση προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες.

«Η απάντηση δεν μπορεί να βρεθεί με μονομερείς αποφάσεις για λιγότερη Ευρώπη. Κοινές αποφάσεις για περισσότερη Ευρώπη» είναι η λύση, φέρεται να λέει ο πρόεδρος της ΝΔ, που εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος και για το ενδεχόμενο να παραγκωνιστούν βασικές αρχές, αν όχι το σύνολο της συνθήκης Σέγκεν.

Σε επίπεδο αντιπολίτευσης από τη ΝΔ κατηγορούν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα και κάνουν λόγο για αλληλοαναιρέσεις μεταξύ υπουργών, με αφορμή τις δηλώσεις Τόσκα και Καμμένου για το ρόλο του στρατού και στη αστυνομίας στους προσφυγικούς καταυλισμούς. «Οι άνθρωποι από τον Πειραιά και την Ειδομένη θα πρέπει να μεταφερθούν σε κλειστούς χώρους. Το κράτος θα πρέπει να είναι παρόν. Η αστυνομία θα πρέπει να είναι παρούσα, όμως λέμε όχι στη χρήση βίας», είναι η θέση της ΝΔ.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες 25 ημέρες από αυτή που ζήτησε ο πρωθυπουργός για την ερχόμενη Τρίτη και που αφορά τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά.

Δείτε την αίτηση της Νέας Δημοκρατίας: 

Οι δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης έχουν σοβαρότατες συνέπειες για όλα τα Ευρωπαϊκά Κράτη και για το κάθε ένα χωριστά.

Είναι βέβαιο ότι οι αποφάσεις και οι αντιδράσεις μας δεν πρέπει να είναι προϊόν φόβου.

Όμως, εξίσου βέβαιο είναι ότι η ασφάλεια είναι θεμελιώδες αγαθό για τη ζωή των πολιτών και προϋπόθεση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Η ασφάλεια των πολιτών αναδεικνύεται ως ύψιστη προτεραιότητα για κάθε Δημοκρατικό Κράτος.

Ταυτόχρονα - ειδικά για την Ελλάδα - γίνεται αναπόδραστη η ανάγκη εξέτασης του ζητήματος ασφάλειας στις νέες συνθήκες που βιώνει η χώρα εξ’ αιτίας της δραματικής κατάστασης στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, κατάστασης που δεν προβλέπεται να βελτιωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αντιθέτως, μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις και το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλά κράτη - μέλη της Ε.Ε., βάσιμα μπορεί να υποστηριχθεί ότι τόσο η πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας όσο και οι προϋπάρχουσες ευρωπαϊκές συμφωνίες και ρυθμίσεις για επανεγκατάσταση (relocation) προσφύγων,  θα αντιμετωπίσουν πρόσθετα προβλήματα στην εφαρμογή τους.

Αυτό θα σημάνει επιπλέον βάρος σε μια ήδη εξαιρετικά δύσκολη - σχεδόν εκτός ελέγχου - κατάσταση στο προσφυγικό - μεταναστευτικό.

Σε αυτές τις συνθήκες το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών, της προστασίας της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας, αλλά και των θεμελιωδών ελευθεριών τους γίνεται θέμα ζωτικής σημασίας για τους Έλληνες πολίτες και για τη χώρα.

Για όλους τους ανωτέρους λόγους

Ζητώ,

Την διενέργεια προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτησης με θέμα την ασφάλεια των πολιτών

 
 

                                                                        Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

                                                            και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

 

 

Κυριάκος Μητσοτάκης